Нови болници ще се откриват със санкцията на правителството, а

...
Нови болници ще се откриват със санкцията на правителството, а
Коментари Харесай

Нови промени в здравеопазването - министрите ще одобряват откриването на нови болници


Нови лечебни заведения ще се откриват със глобата на държавното управление, а не на Народното събрание. Това планува предложение на ГЕРБ за промени в Закона за бюджета на Здравната каса през идната година.

Правителството предлага редица промени в здравния бранш посредством закона за бюджета на Касата – да вземем за пример прекосяване на Фонда за лекуване на деца към Здравната каса и обединение на Агенцията по трансплантация с Агенцията по медицински одит. Между първо и второ четене обаче от ГЕРБ оферират промени. Реакциите на лекари и пациенти обобщават Мария Савкова и Лора Стаматис.

Общинската болница в Поморие от години е на ръба на оцеляването. Работят пет отделения, само че поддържането им е мъчно. Проектозаконът за бюджета планува всички лечебни заведения да се прелицензират.

„ Във вътрешно поделение имам боеприпас от лекари. Имам към този момент гастроентеролог, двама ендокринолози и не мога да покачва равнището или да аплайвам за нова активност от Здравната каса поради наложения мораториум”, изясни доктор Жени Караилиева – шеф, МБАЛ–Поморие.

Мораториумът остава, само че от ГЕРБ вършат крачка обратно – министърът, а не държавното управление ще позволява нови действия. Откриването на нови лечебни заведения пък ще утвърждават министрите, не депутатите.

„ В последните години имаме доста добър образец, че в избрани закони в преходни и заключителни разпореждания се променят закони в доста други насоки, което е проблем за прозрачността. Защото на повърхността е едно, под повърхността друго”, сподели Аркади Шарков, здравен икономист.

Лечебните заведения упорстват за по-голям гратисен интервал при въвежането на новите условия, с цел да имат опция да отговорят на тях.

Своите оферти са внесли и други партии.

Българска социалистическа партия са срещу прокарването на здравна рефрома през Закона за бюджета на Касата.

От Движение за права и свободи оферират да отпадне прелицензирането на нови лечебни заведения и одобряването на нови от Народното събрание. Оттам упорстват да отпадне опцията лечебните заведения да покриват задълженията си и да влагат с парите от продажбата на свои парцели./btv
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР