Нови близо 29 000 000 лева за енергийна ефективност на

...
Нови близо 29 000 000 лева за енергийна ефективност на
Коментари Харесай

Близо 29 млн. лв. за енергийна ефективност ще получат 11 малки и средни градове

Нови близо 29 000 000 лв. за енергийна успеваемост на многофамилни и публични здания ще получат 11 дребни и междинни градове в страната. Средствата се обезпечават от Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) посредством Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014 година - 2020 година по процедура „ Енергийна успеваемост в периферните райони-3 “. С ресурса се планува да бъдат актуализирани 63 многофамилни жилищни здания, 2 учебни заведения и една административна постройка в градовете Берковица, Свиленград, Севлиево, Сандански, Поморие, Троян, Белоградчик, Никопол, Нова Загора, Попово и Козлодуй. 7 от обитаемоте места попадат в Северозападна и Северна Централна България, чието развиване е приоритет за държавното управление.
С новите средства жилищата на още 2 055 семейства ще преминат в по-горен клас на енергопотребление посредством възстановяване на енергийната успеваемост на постройките. В рамките на процедурата бяха подадени 71 планови оферти. Те се оценяваха на два стадия – за административно сходство и допустимост, след което бяха осъществени техническа и финансова оценка. Работата на Оценителната комисия завърши на 30.07.20 година Предстои подписване на контракти за безплатна финансова помощ с претендентите, чиито планове са препоръчани за финансиране.
Енергийна успеваемост в периферните райони-3 “ е продължение на процедурите „ Енергийна успеваемост в периферните региони “ и „ Енергийна успеваемост в периферните райони-2, по които бяха подписани 202 контракта на обща стойност 188 000 000 лв.. С тях се чака да се усъвършенства енергийната успеваемост на общо 683 обекта, от които 482 многофамилни жилищни здания с 5 907 семейства и 201 обществени здания на локалните централни управляващи в общините. Вече са реновирани 276 жилищни здания с 3 818 семейства в общо 28 дребни и междинни градове.
Приоритетна ос 2 на Оперативна програма “Регионално развитие” 2014 година - 2020 година е предопределена да подкрепи осъществяването на ограничения за енергийна успеваемост в публични и жилищни здания в дребни градове - центрове на общини в периферните региони. Инвестициите способстват за възстановяване на енергийната успеваемост на постройките, понижаване на крайното ползване на сила и излъчванията на парникови газове, с което се покачва качеството на въздуха. Подобрява се и положението на сградния фонд в дребните градове и изискванията за живот в тях.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР