Нови археологически обекти в Северозападна България получават тази година финансиране

...
Нови археологически обекти в Северозападна България получават тази година финансиране
Коментари Харесай

Отпускат пари за археология за Северозапада

Нови археологически обекти в Северозападна България получават тази година финансиране от страната, заяви за Българска телеграфна агенция шефът на Регионалния исторически музей във Видин Фионера Филипова.

Министерството на културата ще финансира теренни археологически изследвания в редица обекти на територията на Северозападна България - изключително в пещерите, които като карстови формирания са много забавни обекти. Те са доста и разнородни, което демонстрира какъв брой богато е археологическото завещание в тази част от страната, сподели Филипова.

Пещери получават финансиране от министерството на културата

Финансиране получава един палеолитен обект в пещерата "Редака ", край белоградчишкото село Салаш. Това е обект, който е проучван, само че за първи път получава финансиране от Министерството на културата.

Това лято по традиция ще продължи изследването на пещерата "Козарника ", край село Орешец, където от години работи българо-френски екип от археолози.

Друг обект, който ще се изследва, се намира в региона на село Граничак, община Белоградчик. Там доцент Сергей Торбатов изследва късноримска пътна станция в местността "Анище ", посочи шефът.

Сред обектите, на които ще се работи и ще се изследват във Видинско, е раннонеолитно населено място в местността "Градец ", край село Майор Узуново, община Видин.

Ще се снимат праисторически неповторими рисунки

В известната пещера "Магурата ", край село Рабиша, ще продължи снимането с фотограметрия на праисторическите неповторими рисунки, с цел да се реализира тъй наречените виртуална действителност. Към момента някои от рисунките на са били заснемани детайлно. По този план работи доцент Стефан Александров от Националния археологически институт с музей /НАИМ/ при Българска академия на науките.

Министерството на културата и тази година ще финансира и археологическите изследвания в античния град Рациария край село Арчар, където четвърта година работят група археолози под управлението на доцент Здравко Димитров, от НАИМ при Българска академия на науките.

В листата на обектите, които получават финансова поддръжка от страната за археологически изследвания, още веднъж е включен и некрополът от късната бронзова ера при село Балей, община Брегово. Обектът стана прочут с така наречен просвета на инкрустираната керамика, която се е развивала по течението на Дунав преди повече от 3 400 години.

За Врачанско финансиране е обезпечено за раннонеолитното населено място в местността "Валога ", което ще се изследва от шефа на Регионалния исторически музей във Враца Георги Ганецовски.

Вторият обект е в местността "Градище " край прохода "Вратцата ". Проучването там ще се управлява от Нарцис Торбов, сподели Филипова.

Започват и теренни археологически изследвания

Започват и теренни археологически изследвания по трасето път I-1 /E-79/ в сектора Видин - Монтана - Враца, които ще бъдат направени от НАИМ при Българска академия на науките.

За теренните археологически изследвания преди да стартира построяването на бъдещата автомагистрала са планувани близо 80 000 лева, сподели Фионера Филипова. Екипите на археолозите от НАИМ при Българска академия на науките ще извършат търсене на археологически обекти по трасето на секторите Видин - Димово, Димово - Бела - Ружинци и Ружинци - Монтана. Срокът за осъществяване на предоставената им активност е 82 дни, а цената на контракта е над 59 000 лева

Ще бъдат направени и археологически изследвания по трасето на сектора Монтана - Враца. Техният период е за осъществяване е 44 дни и стойност близо 20 000 лева

Предварителните археологически изследвания би трябвало да открият дали няма да бъдат наранени или нарушени нерегистрирани археологически обекти.

Целта е се документират всички археологически обекти, структури и следи без значение от техния тип и последователност, като се дефинира тяхното местонахождение в административно-териториално отношение и се локализират точно благодарение на GPS или други подобаващи механически средства.

Необходимо е да бъдат избрани и ограничения за тяхното запазване, като осъществяване на разкопки и наблюдаване по време на строително-монтажните действия, сподели още Фионера Филипова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР