Нови 24 650 безработни лица са се регистрирали в бюрата

...
Нови 24 650 безработни лица са се регистрирали в бюрата
Коментари Харесай

Близо 25 000 нови безработни през ноември

Нови 24 650 безработни лица са се записали в бюрата по труда през месец ноември, сочат данните на Агенцията по заетостта. Това е спад от 682 лица по отношение на предходния месец октомври и намаляване от 4 455 лица по отношение на същия месец на предходната 2020 година. Така общият брой на записаните безработни у нас възлиза на 158 247 към края на единадесетия месец на актуалната година. Това е с 60 594 души или 27.7% по-малко по отношение на същия интервал на предходната година.

Равнището на записаната безработица в страната през ноември остава на рекордно ниско равнище от 4.8%. Спадът на годишна база възлиза на 1.9 процентни пункта. Сравнението с края на ноември 2019 година, която бе рекордна по равнище на претовареност, сочи също доста намаляване – с 1 пункт, показват от Агенцията по заетостта.
Рекордно ниска безработица през октомври, търсят се строители и продавачи
Регистрираната безработица остава на рекордно ниско равнище през октомври в размер на 4.7%, оповестяват от Агенцията по заетостта. На фона н...
Прочети повече
През ноември 13 131 безработни са почнали работа. Данните от административната статистика на Агенцията по заетостта регистрират понижение на броя им с 2 188 по отношение на октомври и с 4 212 по отношение на същия месец на миналата година, което подхожда на по-ограниченото търсене на нов личен състав през зимния сезон и намалелия брой на записаните безработни лица. Своето ново работно място посредством бюрата по труда са намерили и други 199 лица от групите на пенсионерите, учащите и заетите.

75.5% от почналите работа през ноември са устроени в действителната стопанска система, като от тях най-вече са наети в бранша на преработващата индустрия – 22,4%, следван от търговията – 18,1%, хотелиерството и ресторантьорството – 6,7%, държавното ръководство – 5,6%, строителството – 5,3%, административните и спомагателните действия – 4.5% и други.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през ноември са 10 109 или с 1 646 по-малко от предходния месец и с 2 277 по-малко по отношение на същия месец на 2020 година, което е типично за есенно-зимния сезон. Най-голям дял свободни работни места в действителната стопанска система са декларирани в преработващата индустрия (30.3%), следват търговията, ремонтът на коли и мотоциклети (13.6%), административните и спомагателните действия (10.5%), хотелиерство и ресторантьорство (9.7%) държавното ръководство (7.5%) и обучение (5.1%).

Най-търсените от бизнеса специалности през месеца са: машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; продавачи; личен състав осигуряващ сигурност и защита; квалифицирани служащи по произвеждане на храни, облекло, дървени произведения и сродни; личен състав, ангажиран в областта на персоналните услуги; служащи в добивната и преработващата индустрия, строителство и транспорт; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии; личен състав полагащ грижи за хората; служащи по събиране на боклуци и сродни на тях; водачи на МПС и преносими съоръжени и други.
Близо 1.2 млн. българи в дейна възраст нито работят, нито търсят работа
Близо 1.2 млн. български жители на възраст сред 15 и 64 години са стопански неактивни лица, сочат данните на Националния статисти...
Прочети повече
Още от ИКОНОМИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР