Нови 14 300 души ще се заселят в близко бъдеще

...
Нови 14 300 души ще се заселят в близко бъдеще
Коментари Харесай

Над 14 000 души планират скоро да се заселят в София

Нови 14 300 души ще се заселят в близко бъдеще в София. Това демонстрира изследване на общинското дружество “Софпроект ” за предстоящата миграция към столицата, направено преди пандемията.

Националното представително изследване демонстрира, че при естествени условия броят на популацията в столицата няма да се промени фрапантно през идващите години, а София остава привлекателен център за младежи, търсещи благоприятни условия за реализация. Изследването е извършено през предходната година, само че данните бяха оповестени през вчерашния ден. То е направено от “Маркет линкс ” чрез анкети на терен в цялата страна. В него са участвали 2800 души от цялата страна на възраст от 16 до 65 г. 

„ Безспорно всяка по-значима смяна в икономическия и обществения живот, в каквато се намираме сега - обстановка на пандемия, ще повлияе върху бъдещите решения на хората. Към момента обаче е невероятно да бъдат планувани факторите, които ще образуват миграционното държание на популацията след края на изключителната обстановка ”, подчертаха от „ Софпроект ”.

Според изследването 20% от популацията в страната (или 908 хиляди души) на възраст сред 16 – 65 години има желание да промени обитаемото място, в което живее. 13% от евентуалните мигранти възнамеряват да се преселят в София. От тях близо 9% ще дойдат от регионалните градове и 4% от селата. Практиката на демографските прогнози до момента демонстрира, че всекидневно се осъществят едвам към 12% от декларираните планове. Това значи, че в близко бъдеще в София ще се заселят нови 14 200 души.

Същевременно 11% от интервюираните столичани (или 93 хиляди души) на възраст сред 16-65 години декларират, че възнамеряват да изоставен София и да заживеят на друго място (най-често чужбина). Стъпвайки още веднъж на опита от досегашни сходни проучвания, показващи реализация на 12% от декларираните планове, социолозите пресмятат, че през идващите години към 11 500 поданици на столицата може да я изоставен.

При съпоставянето на данните за евентуалната миграция в двете посоки от и към София може да се направи планирана оценка, че в околните години вследствие на механичния приръст на популацията в общината то ще нарасне с 2 700 души на възраст 16-65 години (при 12% реализация на миграцията).
1-1024x136.jpg
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР