Нови 13 паметника ще бъдат вписани в Областния регистър на

...
Нови 13 паметника ще бъдат вписани в Областния регистър на
Коментари Харесай

Монументът на ген. Н.Иванов влезе в регистъра

Нови 13 паметника ще бъдат вписани в Областния указател на военните монументи, реши на първото за годината съвещание на специфичната комисия към регионалния шеф. В него попадат един неповторим нов паметник и остарели монументи, които съхраняват паметта на популацията за исторически събития и за жертви от съответните обитаеми места.

Единственият новоизграден монумент е неповторимият паметник на ген. Никола Иванов в Свиленград. Негов създател е скулпторът Дишко Дишев. Монументът е висок 4,70 м. Фундаментът е от мрамор, фигурата на ген. Никола Иванов е в цялостен растеж, на кон и е направена от месинг. Паметникът бе повдигнат по концепция на община Свиленград, финансиран е от нея и бе открит на 5 октомври 2017 година във връзка 105 години от Освобождението на Свиленград от османска власт. Ген. Никола Иванов – героят от Одрин, е управлявал Втора българска войска в Балканската  война (1912-1913 г.), именуван е от историците Освободителят на Свиленград.

Вписани са още Паметник на избитите поданици на с. Покрован през 1913 година и на починалите в Отечествената война през 1945 година, както и 11 паметника, препоръчани от община Симеоновград. Това са: паметникът на Теньо Чартуков в с. Тенево, паметната плоча в с. Свирково, паметната плоча в с. Троян, бюст-паметникът на Христо Ботев в с. Свирково, паметниците на починалите в Балканската и Първата международна война в с. Пясъчево, с. Навъсен, с. Константиново и с. Дряново, паметникът в парка на читалище „ Развитие “ в Симеоновград, както и Паметникът на починалите шейновци, който се намира в бившето военно отделение в града. Последният е дело на хасковския ваятел Иван Парасков.

Включените в Областния указател на военните монументи обекти ще бъдат препоръчани за регистриране в Националния указател към Министерството на защитата.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР