Новаторско събитие ще срещне в най-талантливите ученици от цял свят(снимка:

...
Новаторско събитие ще срещне в най-талантливите ученици от цял свят(снимка:
Коментари Харесай

България основа Международна олимпиада по изкуствен интелект


Новаторско събитие ще срещне в най-талантливите възпитаници от целия свят
(снимка: CC0 Public Domain)

България разгласи семейството на първата Международна олимпиада по изкуствен интелект (International Olympiad in Artificial Intelligence, IOAI), която ще се организира от 9 до 15 август 2024 година в Бургас. Това новаторско събитие ще срещне най-талантливите възпитаници от целия свят, които могат да основават, употребяват и развиват изкуствен интелект, заяви Сдружението на олимпийските тимове по естествени науки.

Олимпиадата ще бъде новаторско прекарване, като съчетава обичайния теоретичен метод с последните достижения в AI. Целта ѝ е да провокира участниците да мислят сериозно, да натрупат теоретични и на практика познания и да им даде вероятност за необятните благоприятни условия в тази област.
още по темата
Надпреварата ще се организира в два кръга: теоретичен (споделена задача) и на практика. Представители на водещи университети ще вземат участие в научния комитет и основаването на дилемите, те ще разкрият своите последни разработки и ще разискват кариерните благоприятни условия в AI сферата.

Отборите би трябвало да се състоят от четирима възпитаници до 20-годишна възраст, определени въз основата на национални надпревари. Предвиден е безвъзмезден онлайн предварителен курс за всички селектирани участници.

Благодарение на поддръжката на българското държавно управление, първите 10 регистрирани страни ще получат 60% отстъпка от таксата за присъединяване. Състезанието ще се организира с поддръжката на МОН и община Бургас. Негов главен сътрудник е Сдружението за олимпийски тимове по естествени науки (СООПН).

„ Създаването на е естествено продължение на българската традиция в региона на интернационалните научни надпревари. В България са учредени Международната олимпиада по информатика IOI през 1989 година, Международната олимпиада по филология IOL през 2003 година и Европейската младежка олимпиада по информатика eJOI през 2017г. ”, показа инж. Александър Велинов, ръководител на инициативния комитет.

По неговите думи, „ IOAI е идната стъпка в нашата упоритост да бъдем измежду водещите в научните проучвания и образованието ”. Освен надпреварите водещи университети от целия свят ще показват последните си достижения и ще показват на учениците опциите за продължение на образованието им в региона на изкуствения разсъдък, добави той.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР