Новата версия на системата се нарича просто Android 10 и

...
Новата версия на системата се нарича просто Android 10 и
Коментари Харесай

Свършиха ли сладкишите? Google променя именуването на Android

Новата версия на системата се назовава просто Android 10 и нищо повече

Версиите на Android към този момент няма да съдържат сладкиш в името си (графика: CCO Public Domain)

Гугъл промени схемата за именуване на своята мобилна операционна система Android. Компанията се отхвърли от традицията да назовава новите версии в чест на популяре н сладкиш – скица, въведена с появяването на Android 1.6.

Поредната Android версия бе показана през май 2019 година под името Android 10 Q, където „ Q ”, както постоянно, трябваше да значи името на някое лакомство. Но в последна сметка Гугъл реши да изостави буквите в името, а новата версия на мобилната Оценка за съвместимост към този момент е известна просто като Android 10, сходно на iOS 13.

Разработчиците на Android показват няколко аргументи с друга степен на значимост за отменяне на предходната скица за именуване. Първата и съществена от тях е стремежът към опростяване: съгласно разработчиците, те са прекарали доста време в търсене на подобаващ сладкиш, името на който да стартира с буквата „ Q ” и да бъде просто и запаметяващо се.
още по тематиката
Досега, с излизане на всяка нова версия, Гугъл избираше „ сладко ” име, което стартира със идната писмен знак на британската писменост. Така да вземем за пример, през 2017 година Гугъл пусна Android 8 Oreo, а през 2018 година – Android 9 Pie.

След като не откриха подобаваща  дума за версия 10, започваща с Q, разработчиците взеха решение да се отдалечат от класическата скица за именуване, която също така провокира комплициране в разнообразни страни по света.

Например, на някои места няма лакомство с буквата L (Android 5.0 от 2014 година се нарима Lollipop). Освен това сладкишът KitKat, на който е кръстена Android 4.4 от 2013 година, не се продава във всички страни и това име явно не допира цялата публика на мобилната платформа.

Преименуването на Android ще засегне както новата версия 10, по този начин и всички последващи версии, до момента в който Гугъл не предложи нова скица за именуване. Това значи, че и Android 11, и Android 12, както и всички последващи версии могат да получат единствено числово означение.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР