Новата услуга за съобщения ще стартира в края на месецаПърви

...
Новата услуга за съобщения ще стартира в края на месецаПърви
Коментари Харесай

Google пуска RCS Chat – „убиецът” на SMS

Новата услуга за известия ще започва в края на месеца

Първи от RCS Chat ще се възползват Android потребителите във Англия и Франция (снимка: CCO Public Domain)

Гугъл ще пусне в края на юни пълноценна услуга за известия, основана на новия протокол за връзки RCS (Rich Communication Services) . Очаква се тя да размени SMS -те във всяко Android устройство, без да чака съгласувани дейности от страна на мобилните оператори.

Досега поддръжката за RCS беше извънредно прерогатив на клетъчните оператори, само че заради несъгласуваност във версиите на протокола, въвеждането му в приложимост се забави. Гугъл обаче подсигурява, че услугата ще работи независимо в мобилни и безжични мрежи, употребявайки лични сървъри, твърди Саназ Ахари, управител на плана Android Messages, в изявление за The Verge.

Първи от новата услуга ще могат да се възползват Android потребителите във Англия и Франция с авансово конфигурираното приложение Гугъл RCS Chat. Постепенно, още тази година, RCS Chat услугите ще станат налични и в други страни по света.
още по тематиката
Гугъл счита, че известията са една от главните функционалности на смарт телефона и по тази причина е окуражен да вкара ред в актуалната неразбория от месинджъри.

Дали компанията ще монетизира услугата? Ахари дава отговор уклончиво на този въпрос: „ Монетизацията на известията не е наш приоритет ”.

Въпреки това, безплатният RCS чат за елементарните консуматори не значи липса на платежни услуги за бизнеса. „ Като се има поради актуалната монетизация на [SMS], доколкото тя е значима за бизнеса, има смисъл да се сътвори такава опция ”, добавя Ахари.

Пускането на приложението RCS Chat може да докара до борба сред Гугъл и телекомуникационните оператори, които в действителност ще изгубят RCS трафика. Освен това регулаторите, изключително в Европейски Съюз, могат още веднъж да разгласят Гугъл за монополист, защото най-малко 75% от всички устройствав в света, предлагани с авансово конфигуриран месинджър, работят с Android.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР