Новата учебна година в Турция вече започна - първата по

...
Новата учебна година в Турция вече започна - първата по
Коментари Харесай

Турция официално възпитава в традициите на джихада

Новата образователна година в Турция към този момент стартира - първата по новата образователна стратегия, завършена сходство с вижданията на ръководещата " Партия на справедливостта и развиването " (ПСР) на президента Ердоган. В нея няма място за Дарвиновото обучение, по тази причина пък децата ще бъдат възпитавани в традициите на джихада . След изумлението, което това известие провокира в турските всемирски среди, просветителният министър Исмет Йълмаз побърза да посочи, че под " джихад " не трябвало да се схваща някаква религиозна война, а " обич към родината ", оповестява " Зюддойче Цайтунг ".
И до момента в който отрасловият министър се пробва да омаловажи измененията в образователния проект, критиците считат, че в тази ситуация става въпрос за нещо доста повече от промяна на просветителната политика - те предизвестяват, че задачата е да се промени ориентацията на страната. Въпросът опира до това в какво ще бъдат възпитавани идващите генерации, разяснява немското издание - в духа на светската турска страна, учредена от Мустафа Кемал Ататюрк, или в този на настоящия турски президент Реджеп Ердоган, който желае да възпитава " благочестиво потомство ".
Арена на яростни конфликти
Образователната политика постоянно е била сцена на тежки културни конфликти - в това число и преди ПСР да поеме властта в Турция. Така да вземем за пример след преврата от 1980 година турските военни родиха концепцията за " турско-ислямската синтеза ", разбирай: подривната мощ на религията трябвало да бъде " обуздана " благодарение на националистически детайли. Часовете по вяра тогава стават наложителни за всички, даже и за малцинството на алевитите, без значение че сунитският ислям им е доста отдалечен. В същото време ислямисткото придвижване, от което по-късно произлезе и " Партията на справедливостта и развиването ", се намираше в напредък.
Откакто обаче тя е на власт, борбата за образованието се ожесточи, разяснява " Зюддойче Цайтунг " и дава за образец дългогодишния спор за носене на забрадки в университетите и държавните учебни заведения. Промените в наличието на турските учебници стартират от 2012 година, е открило изследване на Impact-se - израелска организация, която изследва образователни наличия и образователни проекти. " Целта е турците да бъдат възпитавани като бранители на исляма ", показват създателите на студията.
Именно през 2012 година държавното управление на ПСР вкара системата, съгласно която учениците могат да избират още след четвърти клас (а не както беше преди - след осми) дали да продължат образованието си в така наречен имам-хатип-училища. Това са религиозни учебни заведения, които приготвят бъдещи имами.
Провалилият се опит за прелом от предишното лято, както и последвалият референдум за смяна на конституцията на процедура форсираха промяната на просветителната система. След несполучливия прелом бяха уволнени хиляди турски преподаватели, а министерството на образованието показа новите образователни проекти за първи, пети и девети класове. В тях учениците ще учат доста малко естествени науки и предмети на изкуството, до момента в който в това време повече тежест получава религиозното образование - за сметка на естествените науки и кемализма. Децата ще бъдат възпитавани да вземем за пример в обич към Пророка, а един от новите предмети се назовава " Война и джихад ".
Възпитание в почит и смирение
Новите учебници отделят също по този начин доста внимание на някои по-нови исторически събития - да вземем за пример опита за прелом от лятото на 2016 година, показан като героична победа на народа над заговорниците от придвижването на Гюлен, или митингите в парка Гези през 2013 година, които са показани като скрит план на вътрешни и непознати сили.
Друг проблем критиците виждат в това, че новите учебници показват дамата в една доста консервативна светлина: на доста илюстрации могат да се видят дами, които се грижат за децата и семейството, а текстове под тях внушават, че послушанието е религиозна добродетел. " Учебниците по " Религиозна просвета " показват мъжа като глава на фамилията, комуто дамата дължи отговарящ почит и смирение ", споделя синдикалистката Айфер Коджак. По този метод момчетата се възпитават неправилно – внушава им се, че имат право да господстват над дамите, а девойките се възпитават в дух на смирение и смирение, разяснява " Зюддойче Цайтунг ".
Превод: Deutsche Welle
Джихад е разбиране, което е предстои на съществено пояснение, само че най-общо тълкуванията са следните - вътрешна духовна битка (усилие) на вярващия по пътя към усъвършенстването, наричана постоянно " огромен джихад " и външна, физическа битка (усилие) против враговете на исляма, наричана " дребен джихад "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР