Новата учебна година ще започне в над 2400 училища, с

Новата учебна година ще започне в над 2400 училища, с ...

Първият звънец ще удари на 16 септември за 60 хил. първолаци.


Новата учебна година ще започне в над 2400 училища, с над 700 000 ученици и с близо 60 000 първокласници.

В между 50 и 60 училища в страната ремонтните дейности ще продължат и след началото на учебната година, съобщи просветният министър Красимир Вълчев.

Седем училища ще започнат учебната година в други сгради заради продължаващи ремонти. През тази година в над 1000 училища в страната се извършват основни или текущи ремонти със средства от оперативните програми, от държавния, общинските или от училищните бюджети, информира министърът.

Той съобщи, че всички безплатни учебници от първи до седми клас за учениците са доставени в училищата, предаде БТА.

Вълчев каза още, че през тази година между 4000 и 4500 учители от общо 90 000 учители в страната навлизат в пенсионна възраст, но увери, че няма да има криза за учители. Традиционно има недостиг на преподаватели по информационни технологии и по английски език, но най-много места има за начални учители и за възпитатели.

Най-трудно се попълват работните места на учителите по математика, физика и химия, има недостиг и на учители по професионална подготовка и на ресурсни учители, информира образователният министър. Той отбеляза, че в университетите малко студенти се обучават за учители по математика и физика.

Утре ще бъде открито ново училище в град Бяла, област Русе, на откриването на което се очаква да присъства министър-председателят Бойко Борисов, съобщи Вълчев.

Той коментира, че нашата система на образование се справя относително добре с базовата грамотност на учениците, но трябва да се подобрят резултатите им по функционалната грамотност. Затова двете основни предизвикателства пред образованието ни са свързани с функционалната грамотност на учениците и с мотивирането им да посещават редовно училище, обясни министър Вълчев.

Той изведе като приоритет на МОН и подобряването на възпитателната работа, на дисциплината и на реда в училищата. Заедно със социалните партньори ще предложим да има споразумение с родителите за правилата и реда в училище, каза министърът.
По публикацията работи: Веселина Йорданова

Източник: dnes.bg