Новата Централна избирателна комисия (ЦИК), чийто състав трябва да бъде

...
Новата Централна избирателна комисия (ЦИК), чийто състав трябва да бъде
Коментари Харесай

Готова е обществената поръчка за машинното гласуване

Новата Централна изборна комисия (ЦИК), чийто състав би трябвало да бъде избран на следващия ден, ще би трябвало да разгласи социална поръчка за обезпечаване на машинно гласоподаване на изборите за евродепутати на 26 май. Сегашната комисия е приела техническа спецификация, а за две съвещания новата ще може да довърши и разгласи поръчката за машините, съобщи през днешния ден ръководителят на сегашната комисия Ивилина Алексиева.

Правната комисия към този момент организира чуване на всички претенденти, излъчени от неправителствени организации, парламентарно показани партии и обединения, както и тези, които имат представители в Европейския парламент.

Утре ЦИК навършва пет години. На 20.03.2014 година беше конституирана Централна изборна комисия като непрекъснато настоящ самостоятелен държавен орган с мандат от 5 години. Досега Комисията провежда и създаде 5 национални избора, като при общите локални избори през 2015 година се създадоха 265 избора за общински съветници, 265 избора за кметове на общини, 35 избора за кметове на региони и 3188 избора за кметове на кметства. Организирането и произвеждането на общите локални избори през 2015 година и изборите за президент и вицепрезидент на републиката през 2016 година бяха съчетани с образуване и производство на 2 национални референдума. ЦИК създаде и 119 частични и нови избори, както и подкрепя организирането и произвеждането на 14 локални референдума.

Междувременно бе обявено, че Българска социалистическа партия ще предложи Силва Дюкенджиева за заместник-председател на новата Централна изборна комисия. Дюкенджиева е някогашен член на ЦИК и сегашен юристконсулт в Конституционния съд.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР