Новата цена важи 3 месеца, решението на е КЕВРВ деня,

...
Новата цена важи 3 месеца, решението на е КЕВРВ деня,
Коментари Харесай

Газът поевтиня с 1,81%

Новата цена важи 3 месеца, решението на е КЕВР
В деня, в който България стартира да получава съветски газ от „ Турски поток ”, цената на горивото падна. Природният газ поевтинява с 1,81%, реши КЕВР.

ВИЖ ОЩЕ: Получаваме газ към този момент от „ Турски поток ”

Комисията за енергийно и водно контролиране през днешния ден организира съвещание, на което одобри решение по отношение на подаденото от „ Булгаргаз ” ЕАД заявление за одобряване на цени за І тримесечие на 2020 година, по които публичният снабдител продава природен газ на крайните доставчици и на лицата с издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила, оповестиха от регулатора.

Приетото решение е съобразено с последните промени в Закона за енергетиката, с които от субектите, купуващи природен газ от публичния снабдител по контролирани цени, отпадат клиентите, присъединени към газопреносната мрежа, като се изключи лицата, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила. Отчетени са и други законови промени, с които се вкарва задължението на публичния снабдител да предлага за продажба на проведения борсов пазар количества природен газ на годишна база за интервала 2020 година – 2024 година, в сходство със съглашение за осъществяване на стратегия за освобождение на природен газ.

Утвърдената от Комисията цена за I тримесечие на 2020 година за продажба на природен газ на крайните доставчици на природен газ и и на лицата, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила, е в размер на 44,04 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС), което спрямо настоящата цена за ІV тримесечие на 2019 година е понижение с 0,81 лева./MWh или с 1,81%. В одобрената цена на природния газ от 44,04 лева./MWh са включени съставния елемент „ цена на природния газ на входа на газопреносните мрежи “ в размер на 43,34 лева./MWh лева./MWh, съставния елемент за активността „ социална доставка “ по член 17, алинея 6 от НРЦПГ в размер на 0,56 лева./MWh и съставния елемент за компенсиране на разноски, произлизащи от наложени отговорности към обществото по член 11а, алинея 2 от НРЦПГ от 0,14 лева./MWh, покриваща разноските на " Булгаргаз " ЕАД за предпазване на количества в газохранилището Чирен в осъществяване на отговорности по Плана за деяние при изключителни обстановки.

В цената на природния газ не са включени цени за достъп и транспорт през газопреносната мрежа и клиентите следва да ги заплащат на крайните доставчици по реда на Методиката за установяване на цени за достъп и транспорт на природен газ през газопреносните мрежи, благосъстоятелност на " Булгартрансгаз " ЕАД.

Компонентата „ цена на природния газ на входа на газопреносните мрежи “ се образува от публичния снабдител като среднопретеглена стойност при отчитане на последно декларираните планирани количества природен газ от импорт за вътрешния пазар, от локални добивни предприятия и от ресурси природен газ за продажба през идващия интервал, изискванията по договорите за доставка и за достъп и транспорт на природен газ до българската граница.

Отчита се и придвижването на цената на петрола и на различните на природния газ горива на международните пазари за последните 9 месеца, както и смяната в осреднения валутен курс на Българска народна банка на лв. по отношение на задграничната валута, в която се заплаща внасяният в страната природен газ, за интервал от четиридесет и пет дни, предхождащи месеца на внасяне на предлагането за одобряване на цени. В пълномощията на КЕВР е да откри само дали заявката на публичния снабдител " Булгаргаз " ЕАД дава отговор на условията на Наредба № 2 за установяване цените на природния газ и на контракта за доставка сред " Булгаргаз " ЕАД и ООО " Газпром Експорт ".

С одобрената цена на природния газ за първото тримесечие на 2020 година цените на топлинната сила остават непроменени до края на отоплителния сезон. Без смяна остават и цените на електрическата сила за битовите и небитовите консуматори на контролиран пазар.
Преди одобряването на решението за цената на природния газ за първото тримесечие, в сходство с нормативните условия на 19.12.2019 година КЕВР организира намерено съвещание за разискване на направения отчет във връзка със заявката на „ Булгаргаз “ ЕАД. В сходство с условията за гласност и бистрота на институциите откритото съвещание беше излъчено онлайн на интернет страницата на регулатора.

Решението на КЕВР за одобряване на цената на природния газ за І-то тримесечие на 2020 година е оповестено на интернет страницата на регулатора.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР