Новата тройка“ на BMW отново ще разполага с хибридно задвижване,

...
Новата тройка“ на BMW отново ще разполага с хибридно задвижване,
Коментари Харесай

Кавалерия на повикване

Новата „ тройка “ на BMW още веднъж ще разполага с хибридно задвижване, само че с увеличена мощ, по-голям потенциал на батерията и по-дълъг електрически пробег. Серия 3 ще излезе на първо време с стандартни бензинови и дизелови мотори, а от лятото на 2019 година ще се предлага и Plug-in хибрид. Тази трансформация носи означението 330е и дава обещание още по-наелектризиращо преживяване по време на шофиране.

 20-1-6kol

Основната разлика сред характерностите на досегашния и новия хибриден модел е увеличеният два пъти пробег в електрически режим. „ Тройката “ към този момент ще може да изминава до 60 км на ток. В същото време разходът на гориво и излъчванията са понижени с 10%, като падат надлежно до 1,7 л/100 км и 39 г/км (по данни на производителя).

 20-2-6kol

За първи път в автомобил на BMW се предлага серийно функционалност Xtra Boost, която краткотрайно усилва ресурса на задвижващата система за доста бързо ускоряване, каквото е небходимо да вземем за пример при изпреварване в претрупан трафик. В модела 330е функционалността Xtra Boost покачва мощността с 41 к.с. и тогава лидерът разполага с 293 к.с. вместо номиналните 252 к.с. Допълнителните конски сили се задействат посредством превключване на състезателен режим на шофиране. Тогава електрическият мотор дава 41 к.с. към непрекъснатата мощ на системата. Функцията Xtra Boost може да бъде употребена до минималното равнище на заряд на батерията. Когато изключителната електрическа „ конница “ се включи в задвижването, се трансформира звукът за по-вълнуваща звучност по време на ускорението. По този метод хибридната „ тройка “ пази реномето на модела като пример за спортна лимузина в междинния клас.

 20-5-6kol

Plug-in системата на новата Серия 3 се състои от двулитров бензинов битурбо мотор с мощ 184 к.с. и електрически мотор с непрекъсната мощ 68 к.с. и оптималната мощ 113 к.с. Общата им систематична мощ възлиза на 252 к.с. и оптимален въртящ миг 420 Нм. При активиране на функционалността Xtra Boost мощността скача до 293 к.с. Ускорението на автомобила от 0 до 100 км/ч лишава 6 секунди, а оптималната скорост е закрепена на 230 км/ч. В напълно електрически режим хибридът може да развива скорост до 140 км/ч с нулеви излъчвания. При понижаване на скоростта електромоторът служи като генератор за рекуперация на спирачната сила.

 20-3-6kol

В характерното за модела съоръжение влиза звуково предизвестие за пешеходците. Каросерията е с незначителните 1,5 см по-дълга от тази на стандартните дизелови и бензинови разновидности на Серия 3. Компактният електромотор е интегриран в 8-степенната автоматизирана трансмисия. Батерията с потенциал 12 киловатчаса е ситуирана под задните седалки, а резервоарът за гориво – над задния мост. Това решение разрешава багажният размер да бъде 375 л и да се усилва посредством прегъване на делимата в съответствие 40:20:40 задна облегалка.

 20-7-6kol

За хибридната „ тройка “ се предлага цялостната гама съоръжение за Серия 3, в това число адаптивно М окачване и необятен избор от асистиращи системи. Серийно автомобилът е снабден с функционалност за авансово стопляне на пътническата кабина.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР