Новата технология ще доведе до ръст на българската икономикаВнедряването на

...
Новата технология ще доведе до ръст на българската икономикаВнедряването на
Коментари Харесай

$29,2 млрд. принос към БВП се очаква от 5G мрежите

Новата технология ще докара до растеж на българската стопанска система

Внедряването на 5G ще е резултат от държавната политика и координираният метод сред всички заинтригувани страни, споделя ръководителят на КРС Иван Димитров
(снимка: Надежда Чипева)

До средата на 2020 година ще започва процедура по даване на честотен запас, с който мобилните оператори да могат да стартират построяването на мрежи от пето потомство, съобщи ръководителят на Комисията за контролиране на известията (КРС) Иван Димитров по време на форума „ 5G: умна промяна и напредък ”.

5G ще усили спектъра от услуги в доста браншове на стопанската система – енергетика, авто и железопътен превоз, банково дело и опазване на здравето, както и системи за индустриален надзор, съгласно Иван Димитров. По неговите думи, внедряването на мрежите от пето потомство ще е резултат от държавната политика и използването на съгласуван метод сред всички заинтригувани страни.

Представители на трите телеком оператора обрисуваха главните проблеми пред бранша, свързани с въвеждането на 5G технологиите – потребността от освобождение на спомагателен набор, нова цена за лицензионни такси за прилагане на този набор и смяна на съществуващите строителни регулации.

„ Освобождаването на нужния набор допустимо най-скоро, при верните условия и метод, както и на верните цени ще има голям резултат върху разгръщането на 5G ”, сподели Ласло Тот, началник „ Публична политика ” за Европа на Международна асоциация на мобилните оператори (GSMA).
още по тематиката
Министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Росен Желязков разгласи, че в най-скоро време Министерският съвет ще направи смяна в цената на първичните и годишните такси, които се събират за потребление на спектъра.

Изследване на Института за политика и стопанска система към УНСС, показано на форума, демонстрира, че до 2028 година въвеждането на 5G технологиите ще докара до растеж на българската стопанска система и принос от близо 12 милиарда $ във всички вероятни браншове на стопанството, в това число опазването на здравето и земеделието, при приложение на изкуствен интелект и роботика, употребяващи 5G.

Приносът към Брутният вътрешен продукт на „ интернет на нещата ” в подтекста на потребление на 5G ще доближи 15,2 милиарда $, а повишаването на електронната търговия може да добави други 2 милиарда $, сочи още анализът. Така общият принос на 5G към Брутният вътрешен продукт ще възлезе на 29,2 милиарда $.

По време на полемиката бяха разисквани резултати от разнообразни научни проучвания по отношение на здравните на мобилните технологии. „ Изискванията към праговите равнища на електромагнитните предавания от антените за мобилните мрежи в България са най-малко 45 пъти по-строги, а в някои честотни спектри, даже до 100 пъти по-стриктни, спрямо условията, възприети в множеството страни от Европейски Съюз ”, съобщи проф. д-п Коста Костов, народен специалист по белодробни заболявания, народен съветник на НЗОК, академик, учител и държавник.

При съблюдаване на условията за праговите равнища, досега липсват съществени учредения, основани на наличните научни данни, да приемем съществуването на аргументиран риск за здравето, акцентира той.

„ До този миг няма сигурна и надеждно научно доказана връзка сред електромагнитните полета и възникването на тумори ”, сподели още доцент Чилингирова, експерт по здравна онкология и член на екипа, проучил данните от научните проучвания досега. Според нея, не е несъмнено потвърдено, че потреблението на мобилен телефон води до по-голям риск от рак на мозъка и към момента няма налични данни от научни проучвания с новата 5G технология, които потвърждават, че 5G крие по-голям риск от сегашните технологии.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР