Новата технология освобождава място за дизайнерски решенияВсе по-често сензорите за

...
Новата технология освобождава място за дизайнерски решенияВсе по-често сензорите за
Коментари Харесай

Сензорът за пръстов отпечатък все по-често е под диплея

Новата технология освобождава място за дизайнерски решения

Все по-често датчиците за пръстов отпечатък ще се разполагат директно под екрана на смарт телефоните

На пазара се появяват от ден на ден смарт телефони, в които скенерът на пръстов отпечатък се намира директно под екрана. TrendForce прогнозир а, че делът на устройствата с сходен дизайн ще нарасне от 3% през актуалната година до 13% през 2019 година

Мястото на разполагане на скенера на пръстов отпечатък е настоящ проблем за производителите на смарт телефони. Биометричният датчик заема огромно място на корпуса на устройство и заради това разработчиците опитват с разнообразни решения.
още по тематиката
Често скенерът се вгражда на гърба на смарт телефона или в бутона на предния панел – това разрешава елементарно разблокиране и потребление на устройството с една ръка, само че във втория случай лимитира опциите за уголемение на площта, заемане от предния панел.

Тази година в смарт телефоните се появиха оптични и ултразвукови скенери на пръстов отпечатък, ситуирани директно под екрана, които реагират на допиране в избрана област на екрана. Модели с такива датчици оферират да вземем за пример Samsung, Vivo, Huawei, Xiaomi и Oppo. Това безспорно развързва ръцете на дизайнерите за нови решения, а в известна степен е по-удобно и за потребителите.

Според пазарните наблюдаващи, до наскоро развиването на технологиите за идентификация на потребителите по пръстов отпечатък е било арестувано от слабата успеваемост на производството и незадоволителните вложения от страна на разработчиците.  Но възходящото търсене на дактилоскопични скенери от страна на производителите на смарт телефони подтикна чипмейкърите да вложат средства в основаване на по-евтини датчици.

Така да вземем за пример, през 2017 година вградените в екраните сензори на пръстов отпечатък от Synaptics костваха от 12 до 15 $, до момента в който през 2019 година се чака цената им да падне до по-малко от 8 $. Благодарение на достъпността им, сходни датчици ще се появят освен във флагманските смарт телефони, само че и в моделите от междинен и невисок клас.

Qualcomm напредва с създаването на ултразвукови сензори за пръстов отпечатък, конфигурирани под екрана. Според прогнозите, през 2019 година такива ще бъдат 6,3% от всички дактилоскопични скенери за смарт телефони. При това, целият пазар на дисплейни датчици може да нарасне няколко пъти през идната година, а оптичните решения на Synaptics и Goodix ще изгубят преобладаващите си позиции.

По-рано платежният оператор MasterCard пусна карта с вграден скенер на пръстов отпечатък. За потребление на технологията е належащо, при приемане на картата,  потребителят да записва своя пръстов отпечатък в банката и тази информация да бъде записан в дигитален тип в чипа на картата.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР