Новата технология е много по-точна и достъпна за всеки човекМетодиката

...
Новата технология е много по-точна и достъпна за всеки човекМетодиката
Коментари Харесай

Управляват робот с мозъчни импулси за грешка

Новата технология е доста по-точна и налична за всеки човек

Методиката за ръководство на роботи с мозъчни ErrPs импулси към този момент е тествана сполучливо

Нова, по-опростена и ефикасна система за ръководство на роботи сътвориха учени от Масачузетския софтуерен институт (MIT). Тя не изисква особено образование, както досегашните методики, употребявани за същата цел.
още по тематиката
За задачата учените от MIT употребяват мозъчни импулси ErrPs, които са свързани с грешките. Човек изпраща такива импулси, когато забележи неточност в дейностите на робота.

По време на работа устройството непрекъснато сканира мозъка на индивида и в случай че записва импулси ErrPs, прекратява своята работа, с цел да се правят корекции благодарение на мускулна интензивност на ръцете.

Новата методика към този момент е тествана сполучливо на робота Baxter, задачата на който е била да придвижи строителен инструмент до несъмнено място на стойката. В случай на неточност на Baxter, индивидът поправя неговите дейности благодарение на жестове.

Експериментът демонстрира, че ръководството по новата методика е доста по-точно – роботът вярно е избирал точката на стенда в 97% от случаите. За съпоставяне, предходната по-сложна система за ръководство постигаше акуратност от 70%.

Според учените, ErrPs импулсите разрешават на всеки човек да ръководи робот. Благодарение на тази технология, роботите могат да се научат да работят на огромна дълбочина под водата, в предприятия и строителни обекти.

Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР