Новата стратегия за образованието в Турция планира големи облекчения по

...
Новата стратегия за образованието в Турция планира големи облекчения по
Коментари Харесай

Турция ще строи религиозни училища във всеки квартал

Новата тактика за образованието в Турция възнамерява огромни облекчения по най-дебатирания въпрос, този за стандартите за основаването на ислямски духовни учебни заведения.

Под заглавие " Министерството на образованието не признава граници " в. " Джумхуриет " подчертава върху желанието духовни учебни заведения да бъдат издигнати във всеки квартал. През последните 10 години министерството откри близо 1000 такива учебни заведения, а новата тактика предлага и нови стандарти, съгласно които в регион с население 5000 души ще може да се откриват такива образователни заведения.
Досега условието беше броят на жителите да е 50 000 души.

В постройката би трябвало да има минимум 8 класни стаи, както и месчит вътре или извън в двора, ателиета за семинари по образни изкуства и музика. На 5% пада и граничната квота за броя на учениците в 8-и клас в светските гимназии по природознание и механически науки, а и те са забележителни с неналичието на триумф. Напълно се реорганизират и регламентите за разкриване и закриване на главните и междинните учебни заведения, като се дава независимост за основаване на религиозни образователни заведения.
 
 Thinkstock/Getty Images

Докато през 2002 година гимназиите по ислям бяха 450 със 71 000 възпитаници, през 2017 година 517 000 деца се образоват в 1408 междинни духовни учебни заведения. А проектът е оттук насетне всеки квартал да разполага с сходен учебен център. Просветното министерство постанова нови общи стандарти за новооткриващите се учебни заведения, съгласно които в тях наложително би трябвало да има мъжки и дамски джамии или месчити, обособени тоалетни за абдест (ритуално измиване на обособени елементи от тялото преди служба). Във всяко учебно заведение би трябвало да има задоволително стаи за зам.-директорите, административни пространства, санитарен пункт, контейнер за вода, баня, котелно, заслон, склад, задоволителен брой тоалетни, учителска стая, многофункционална зала и лаборатория съгласно характерностите на образователното заведение, компютърна зала, ателие, физкултурен салон, библиотека и занималня.

Най-малко 20 деца са нужни за предучилищните занимания и не по-малко от 10 деца за първи до 4-и клас в най-малко 10 класни стаи. Според новите разпореждания за откриването на ново начално учебно заведение е задоволителна една класна стая, максимумът за началните, междинните и ислямските е 32 пространства. Променя се и регламентът за общежитията настрана за момчета и девойки, потенциалът на една постройка от 300 кревати се понижава на 200.

По данни на министерството едвам 6,5% от учениците са обхванати в светските гимназии и даже този факт да е подложен на остри рецензии, граничната квота, заложена в новата тактика за новооткриващите се гимназии в провинциите, се свива на 5%. Фундаменталните промени в образователните проекти към момента не са обнародвани, само че планът бе утвърден и подписан персонално от президента Реджеп Ердоган, заяви преди дни „ Джумхуриет “. Те влизат в действие от образователната 2018-2019 година и касаят най-вече стратегиите за 1-и, 5-и и 9-и класове.

Председателят на Консултативния съвет по образованието Алпаслан Дурмуш акцентира, че проучването на Ататюрк и кемализма е мощно лимитирано, а еволюционната доктрина на Дарвин дефинитивно изпада от часовете по биология, защото е належащо образователният развой да бъде банален, а и те не дават отговор на полезностите на обществото, и се постанова да бъдат отстранени.

" Новата просветителна тактика е като броеница за учителите, всеки детайл от нея е едно мънисто. С нея страната ще подчертае личния си принос за човечеството и цивилизацията, и ще запознае света с нашите полезности ", увери Дурмуш. Според него и специалистите теорията на Чарлз Дарвин е спорна и прекомерно комплицирана за схващане от учениците, които са прекомерно млади, с цел да проумеят противоречивите моменти и по тази причина тя отпада от програмата за 9-и клас, само че пък може да се учи след гимназията.
 
 Thinkstock/Getty Images
 
Според консервативния синдикат на учителите в Турция, основател на коренните промени в стратегиите, освен биологията, само че и всички други науки би трябвало да се преподават в набожен подтекст, а и това няма да се отрази отрицателно на учениците. Според главната опозиционна Републиканска национална партия обаче задачата на Ердоган и държавното управление е все по-мащабното ислямизиране на страната и финален отвод от демократичните правила на създателя на светската република Кемал Ататюрк.

Държавната политика за установяването на религията във всяко образователно заведение не е оригиналност, още през 2014 година имаше 15 джамии в университетите, а построяването на храмове във всичките над 80 висши образователни заведения продължава. Очаква се през идната седмица министърът на образованието Исмет Йълмаз на конференция да показа главните съставни елементи от заложените коренни промени.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР