Новата стратегическа цел в железопътния транспорт ще бъде в посока

...
Новата стратегическа цел в железопътния транспорт ще бъде в посока
Коментари Харесай

Единственото изградено жп направление за скорост от 160 км/ч е Пловдив - турска граница

Новата стратегическа цел в железопътния превоз ще бъде в посока развиване на високоскоростни линии за скорост над 200 км/ч, тъй че дистанцията от София до Варна и от София до Букурещ да се взима с трен за не повече от 3 часа. Това разгласи заместник-министърът на превоза Илия Илиев при присъединяване си в полемиката " Свързани Балкани ", проведена от вестник " 24 часа ". Министерството на превоза и известията ще работи за развиване на железопътната съгласуваност на прилежащите страни по оста север-юг. Илия Илиев означи, че ниската планова подготвеност пречи за започването на строителството на железопътните планове.

" Предстои да се даде ход на предпроектни изследвания за високоскоростна линия със скорост над 200 км/ч по направлението Букурещ - София - Атина ", сподели заместник-министърът на превоза. По жп направлението Видин - София - Кулата за два програмни интервала е направено единствено част от проектирането на трасето, само че строителство действително не е стартирано, означи Илиев. В проектите влиза и скоростна жп линия Русе - Димитровград - турска граница, добави той. Всичко това ще се осъществя след 2030 година, защото през първите два програмни интервала от 2007 до 2020 година се работи единствено по направлението Бургас - Пловдив - София - сръбска граница, където има забавяне.

Голяма част от плановете са фазирани и довършването им ще стане през сегашния програмен интервал до 2030 година Единственото построено жп направление за скорост от 160 км/ч е това Пловдив - турска граница. Илиев сподели, че се планува удвояване на жп линията сред Пловдив и турска граница. Илия Илиев уточни, че Министерството на превоза и известията приготвя профилиран законопроект, посредством който да се ускорят процедурите по подготовка на планиране до степен позволение за градеж.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР