Новата Спогодба за избягване на двойното данъчно облагане между България

...
Новата Спогодба за избягване на двойното данъчно облагане между България
Коментари Харесай

Нова спогодба регулира данъчно облагане между България и Нидерландия

Новата Спогодба за отбягване на двойното данъчно облагане сред България и Нидерландия (обн. в Дъждовни води, бр. 55 от 2 юли 2021 година, в действие от 31 юли 2021 г.)  стартира да се ползва от 1 януари 2022 година, припомнят от   Национална организация за приходите. Тя ще се ползва във връзка с налозите, удържани при източника, и във връзка с другите налози за данъчните интервали, започващи на или след 1 януари тази година.

От тази дата локалните лица на България или Нидерландия, които осъществят приходи от източници в Нидерландия или България, ще могат да употребяват данъчните облекчения, планувани в новата конвенция. 

Местните лица на Нидерландия, които осъществят приходи с размер над 500 000 лв. годишно на или след 1 януари 2022 година, следва да подават претенции за използване на спогодбата по член 137 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК). Искания се подават и в случаите на контракти с дълготрайно деяние, за които към този момент има издадено мнение на съображение настоящата сега Спогодба за отбягване на двойното данъчно облагане (тези мнения са в действие единствено до 31 декември 2021 г.). За приходи под 500 000 лв. годишно доказателствата по член 136 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс следва да се показват пред платеца на приходите.  

Кралство Нидерландия

е един от обичайните и значими търговски и стопански сътрудници на България. Още преди 10 години стокообменът сред двете страни надвиши един милиард евро и продължава да пораства, оповестяват от Министерството на стопанската система и промишлеността. 

През пандемичната 2020 година износът ни за Нидерландия сподели лек спад от 2.7% до 736.6 млн. евро. Вносът от кралството обаче се увеличи с 1% и бе на стойност 1.22 милиарда евро. Търговското салдо е негативно за България. Стокообменът през 2020-а бе за 1.95 млрд.евро, като загуби единствено 0.4% от цената си.

Водещи стоки в износа за Нидерландия през 2020 година са били семена от слънчоглед, биодизел, лекарства, семена от репица или рапида, царевица и други. Във вноса от кралството са преобладавали биодизел и смеси от биодизел, лекарства, електрически апарати за телефония, кръвни артикули, трактори и други.

През 2021 година комерсиалните връзки демонстрират ритъм на напредък, като прогнозите са, че това би могло да докара до нов рекорден стокообмен сред двете страни. Предпоставки за това има - през октомври страната ни е била посетена от 541 индивида от Нидерландия със служебна цел, а през ноември те са били 112. За деветте месеца на предходната година изнъсът на български артикули е бил за 626.8 млн. евро, а вносът от кралството - за 1.15 милиарда евро. 

По отношение на вложенията у нас Нидерландия е недостижима. Само за 2020 година чистите инвестиции от компании от тази страна са 595.3 млн. евро. В края на същата година размерът на директните задгранични вложения на Нидерландия у нас възлизат на 7.10 милиарда евро, с което кралството се подрежда преди всичко по по този индикатор в България.

През първо полугодие на 2021 година чистите вложения от Нидерландия са с негативна стойност - минус 9.4 млн. евро (374.4 млн. през първо тримесечие и минус 383.8 млн. евро през второ тримесечие). 

За интервала от 2008 година досега има пет плана сертифицирани по Закона за поощряване на вложенията с присъединяване на нидерландски вложители.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР