Новата система за информиране за качеството на въздуха в реално

...
Новата система за информиране за качеството на въздуха в реално
Коментари Харесай

Нено Димов представи нова система за качеството на въздуха

Новата система за информиране за качеството на въздуха в действително време е поредна стъпка, която подхващаме в този най-съществен приоритет, който поставихме още при встъпването ми в служба. Това сподели министърът на околната среда и водите Нено Димов при представянето на нова система за даване на информация на обществеността за качеството на атмосферния въздух в действително време, създадена от Изпълнителната организация по околна среда, заяви Българска телеграфна агенция.

За момента информация за качеството на въздуха има на уеб страницата на Столична община и на изпълнителната организация, където данните всекидневно се разграничават от тези, предоставяни от самостоятелното съдружие AirBG.

Той уточни, че през предходната година са създали онлайн връзка в действително време на данните, които се получават от мониторинговата система в страната с Европейската организация по околна среда. Преминахме всички проби и тази връзка към този момент работи напълно съответно, уточни Димов.

С новата система сме се пробвали да бъдем оптимално покрай метода, по който Европейската организация по околна среда показва данните, с цел да има някаква съпоставимост, сподели Димов и добави, че във връзка с фините прахови частици употребяват тяхната подредба, в това число цветово, с цел да може да бъде визуализирано на екран оптимално налично.

Министърът уточни, че от икономии по ОПОС са заделени към 400 млн. лева и са ориентирани към казуса с чистотата на въздуха и по- съответно за електрификация на превоза. До края на годината ще се отворят нови 80 млн. лева за битовото отопление. Ресурсът, който предоставяме на локалната власт, е значителен, добави министър Димов и уточни, че чакат от общините резултат.

Системата служи за визуализиране на данни, събирани и обработвани от Националната автоматизирана система за мониторинг на качеството на атмосферния въздух. Информационната система употребява географски карти за показване на измервателните пунктове от Националната автоматизирана система за мониторинг на качеството на въздуха. Тя дава опция за обзор на измерваните от даден пункт концентрации на съответните замърсители. Данните за измерените концентрации се пресъздават благодарение на графики.

Системата има две елементи - административна и обществена, означи Росалина Инджиева от организацията. Информационната система дава както опцията за обзор на данни в действително време, по този начин и опция за правене на справочна информация за измерените средночасови, средноденонощни и средногодишни стойности на съответните замърсители. Показателите, за които може да бъде направена справочна информация посредством системата, са: фини прахови частици /ФПЧ10 и ФПЧ2,5/, серен диоксид, азотен диоксид, озон и метеопараметри. В системата е налична информация от 2015 година досега. Данните в обществената част могат да бъдат сваляни в PDF-файлове.

Визуализирането на информация за качеството на атмосферния въздух се прави въз основата на постъпващите в действително време данни от Националната автоматизирана система за мониторинг на качеството на атмосферния въздух. Тя ще бъде обществено налична на интернет страницата за организацията по околна среда.

За 2019 година за първите три месеца на годината най-вече замърсявания са измерени в Смолян, Горна Оряховица, жк " Тракия " в Пловдив, Монтана, Николоп, жк " Надежда " в София, сподели Валери Серафимов от организацията. Без замърсявания за същия интервал са Сливен, Добрич, Пирдоп, Бургас, Стара Загора, " Копитото " в София.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР