Новата система бонус – малус за задължителната застраховка Гражданска отговорност

...
Новата система бонус – малус за задължителната застраховка Гражданска отговорност
Коментари Харесай

Застрахователите: Няма да печелим повече със системата „бонус-малус“

Новата система „ бонус – малус ” за наложителната застраховка „ Гражданска отговорност ” няма да влия на базовата й цена. Тя просто ще вкара по-справедлив модел на образуване на цената и няма да облагодетелства по никакъв метод застрахователите. Това разгласи генералният секретар на Асоциацията на застрахователите в България Нина Колчакова по.

Преди ден министърът на вътрешните работи Младен Маринов разгласи, че „ Пътна полиция ” има подготвеност да обезпечи достъп на застрахователите до системата си, който на тях ще им е необходим при въвеждане на „
бонус – малус ”.

„ Нужна е информация за пътнотранспортните катастрофи, нарушаванията и наказателните постановления, които са влезнали в действие във връзка с водачите и притежателите на колите. Необходимо е да имаме достъп, с цел да се сметнат коефициентите за
бонус и малус. Защото съгласно наредбата, която е оповестена сега, те ще се считат на база два параметъра – история на вредите на съответния автомобил, водач или притежател и история на държанието на водач или притежател. Т.е., с цел да тръгне системата, застрахователите би трябвало да имат достъп, което към този момент е механически допустимо и допускам, че сега, в който Министерския съвет утвърди тази разпоредба, тогава и софтуерно ще се случат нещата ”, разяснява Колчакова.

Един от най-конфликтните въпроси в наредбата на Комисията по финансов контрол бе, че този
бонус и този малус ще се образува и въз основата на историята на самия автомобил.

„ Най-вече ще се образува от държанието на лидера. Към наредбата има едно приложение, в което са изброени всички случаи, при които се постанова малус, т.е. се постановат наказателни точки. 90 % от тези случаи се отнасят до държанието на водача. Има единствено два или три детайла, които се отнасят до вредите, които този водач е предизвикал на автомобила ”, сподели още тя и разясни, че застраховката ще бъде по-скъпа за водачите извършители, без значение дали са предизвикали вреди.

„ Доколкото запознат съм наредбата сега, в който се вкара системата, всички стартират от нула ”, добави Колчакова, като по този начин разясни, че нарушаванията със задна дата няма да се вземат поради.

По думите й още не е ясно обаче каква тъкмо информация ще получават застрахователите от Министерство на вътрешните работи – дали ще е цялата история на водачите или пък единствено някакъв коефициент, съгласно който те да пресмятат цената на полиците.

„ В момента сме още на стадий на разискване по какъв начин тъкмо да се случват нещата и ми е мъчно да отговоря по какъв начин тъкмо ще стане софтуерно ”, разясни секретарят на съсловната организация на застрахователите.

По думите й с новата система застрахователите няма да се облагодетелстват.

„ Системата е по този начин сметната, че да има нулев резултат върху застрахователите. Т.е. няма да печелят повече. Изчислява се на база нулевата цена – т.е., колкото получават малус неприятните водачи, толкоз е и
бонусът за положителните. Това написа в отчета на консултанта, който е считал на база на статистически и исторически данни на нарушаванията и пътнотранспортните катастрофи и вредите. И това категорично го пишеше в отчета. За нас единствената причина, заради която поддържаме „ бонус – малус ” системата, каквато и да е тя, е дълготрайният резултат върху държанието на водачите и намаляването на пътнотранспортните катастрофи ”, съобщи Колчакова.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР