Новата схема ще стимулира икономиката на страните членки чрез подкрепа

...
Новата схема ще стимулира икономиката на страните членки чрез подкрепа
Коментари Харесай

ЕК предвижда нова схема за финансиране на ВЕИ проекти

Новата скица ще подтиква стопанската система на страните членки посредством поддръжка на дребните и междинните компании и поощряване на заетостта, считат от Европейска комисия.

© Цветелина Ангелова Европейската комисия стартира създаването нов механизъм за поддръжка на ВЕИ планове. Предвижда се той да започва през 2021 година, като черновата ще се разисква в границите на идващите 4 седмици, а приемането й е заложено за интервала сред юли и края на октомври. Според комисаря по енергетика Кадри Симсън " би трябвало да използваме всеки инструмент за поощряване на вложенията във възобновима сила ".

В момента страните членки реализират задачите си на база количеството ВЕИ, употребявани на тяхна територия посредством национални ограничения. Въпреки това има опция за потребление на механизми за съдействие като статистически прехвърляния на ВЕИ или споделени планове. Например - Люксембург и Литва имат сделка, съгласно която ВЕИ-тата в последната се регистрират към общите възобновими източници на първата. Новият финансов механизъм дава и трета опция - страните да могат да се построяват взаимно планове за ВЕИ, финансирани посредством общия механизъм на Европейски Съюз.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Основната цел е да даде опция на страните членки да работят по-тясно, с цел да реализиран своите самостоятелни цели за дял на възобновимите източници. Идеята е развиването на ВЕИ да бъде по-лесно и рентабилно в зоните, които са подобаващи от позиция на географски или естествени източници, и в края на краищата ще способства за задачите на Зелената договорка и постигането на упоритостта до 2050 година Европейска комисия да стане въглеродно неутрална.

" Новият механизъм ще даде опция на страните членки да допринесат за нашите енергийни и климатични цели, инвестирайки там, където възобновимите източници са в обилие и развиването им има максимален смисъл. Това е изключително подходящо в подтекста на следкризисното възобновяване, като механизмът ще подтиква стопанската система на страните членки посредством поддръжка на дребните и междинните компании и поощряване на заетостта ", съобщи Симсън.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР