Новата сграда на НУ Васил Левски“ в квартал Аспарухово“ се

...
Новата сграда на НУ Васил Левски“ в квартал Аспарухово“ се
Коментари Харесай

80 деца без училищен покрив заради некачествен строеж

Новата постройка на НУ „ Васил Левски “ в квартал „ Аспарухово “ се оказа рискова

За втора поредна година 380 деца от варненския квартал „ Аспарухово “ ще бъдат командировани в други учебни заведения, защото тяхното е рисково, въпреки и напълно ново. Това стана ясно след траяла близо час среща сред кмета на града Иван Портних, заместниците му Христо Иванов и Пламена Маринова, основния проектант Виктор Бузев и родители на възпитаници от Начално учебно заведение „ Васил Левски “. Майки, татковци и преподаватели от дни стачкуват в двора на школото, а през вчерашния ден пристигнаха и в Общината, откакто стана ясно, че ремонт на постройката не може да бъде изработен до 15 септември.
 12-1a  12-5  12-2  12-3
В края на предходната година децата незабавно бяха изведени от класните стаи, защото покривът можеше да рухне всеки миг. Тогава от администрацията дадоха обещание всички недостатъци да бъдат отстранени до новата образователна година. Възложеното градивно проучване на постройката обаче откри, че те са доста по-тежки от предстоящото. И то в постройка, която още е в гаранционен период. Построена бе през 2011 година по схемата за публично-частно партньорство от пловдивската компания „ Стоянстрой “ ЕООД. За работата си по обекта и за построяването на нова зала в Математическата гимназия с решение на тогавашния общински съвет компанията получи четири общински терена от общо 22 дка, а цената на заменката бе изчислена на малко над 5,3 млн.лв. Строителен надзирател на плана бе „ Стройконтрол “ ООД.

Новото Начално учебно заведение „ Васил Левски “ бе намерено с обилна гала през май 2012 година от вицепрезидента Маргарита Попова. Целият квартал „ Аспарухово “ се радваше, че дечицата най-накрая ще учат в съвременна постройка, вдигната върху руините на остарялото порутено школо с външна тоалетна. Строителите тогава се похвалиха, че 3-етажното здание е с топлоизолация от най-голям клас, а вложените ултрамодерни материали са същите, като употребяваните при построяването на олимпийските села в Лондон и Пекин.

Месеци откакто фанфарите утихнаха, започнаха първите проблеми, припомниха учители на вчерашния митинг. Заради течове в коридорите при всеки дъжд се налагало да поставят кофи. Отлепвали се плочки, падали корнизи и най-после учебното управление се принудило да опаше постройката с ленти, с цел да не пострада някой възпитаник. Строителят поправял козметично дефектите, а след това те лъсвали още веднъж, до момента в който най-после третият етаж станал безусловно негоден. „ Тази сага се точи от 3 години и краят й не се вижда, а нашите деца и ние сме превърнати в заложници. Няма ясно написан проект по кое време и какво ще се случва. Отчаяни сме, по тази причина протестираме “, обясниха гневни майки пред кмета Иван Портних. Те бяха безапелационни, че постройката може да се стегне до 15 септември, откакто покривът се ремонтира през лятото. Общината обаче съди строителя за некачествената работа и възнамерява да наеме друга компания.

„ Няма по какъв начин процедурата да завърши до първия образователен звънец и няма да допуснем децата в рискова постройка “, съобщи Иван Портних. Той показа пред родители проект, съгласно който до 30 октомври би трябвало да има подготвен план и определен реализатор. „ Ако няма обжалване на публичната поръчка, строителните работи ще приключат в края на тази година “, посочи зам.-кметът Христо Иванов. Дотогава децата ще населяват 14 класни стани в прилежащата Морска гимназия „ Св. Николай Чудотворец “, които общината ще ремонтира със свои средства, а най-малките от подготвителните групи ще бъдат командировани в близка детска градина, възнамеряват от администрацията. Родителите обаче гневно недоволстват против продължаващата командировка, защото към този момент имат горчив опит. Смесването на гимназисти с дребни възпитаници крие риск за сигурността им, а и предходната година търпяхме какви ли не неволи – цялостен период децата учиха втора промяна с нулеви часове, поради мръсни тоалетни някои се поболяха, не икономисаха недоволството си майките.

На срещата в зала „ Пленарна “ на общината те настояха обществено да бъдат оповестени имената на служителите, подписали акта за въвеждане в употреба на учебното заведение. „ Ще ги заяви прокуратурата “, изясни Портних. Той съобщи, че на 14 юни Общината е сезирала Районната прокуратура, защото градивното проучване открило, че акт 15 на учебното заведение е подправен. В него не били отразени направените обилни промени в структурата. А резултатите от тях към този момент са довели даже до прегъване на стълбищните парапети. Експертизата посочила още, че покривът с дебелина 16 сантиметра е неравномерен и тук-там съвсем двойно по-дебел, което претрупва плочата на стълбището, а хидроизолацията му е калпава. Затова единствено за 6 години постройката се е износила дотам, че има потребност от съществена реорганизация. Горещият картоф е в ръцете на общинското управление, което ще продължи да обира негативите от дейностите на предходното.

Случаят не е единствен – и друга просветителна постройка в квартал „ Победа “, реконструирана сякаш главно по същото време от друга компания с съвсем 6 млн. лв., плаче за нов ремонт, показаха паметливи родители. Със задна дата те укоряват общината, че не е упражнявала никакъв надзор върху изпълнителите на такива огромни поръчки, а с днешна – че работи прекомерно постепенно. След доста страсти и упреци протестиращите и кметът подписаха нежно помирение с обещанието да упражняват публичен надзор върху бъдещия ремонт. Но и в най-хубавия случай децата ще влязат в класните си стаи не по-рано от втория период на идната образователна година.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР