Според външния министър на Саудитска Арабия Адел ал Джубейр журналистът

...
Според външния министър на Саудитска Арабия Адел ал Джубейр журналистът
Коментари Харесай

Саудитска Арабия отново смени версията си – журналистът е бил убит

Според външния министър на Саудитска Арабия Адел ал Джубейр журналистът Джамал Хашоги фактически е бил погубен.Джамал Хашоги фактически е бил погубен

Още по тематиката
Рияд: Саудитският публицист Хашоги е починал в консулството

Въпросът е дали западните съдружници на саудитците ще сметнат обяснението за безапелационно и дали ще решат да наложат наказания
20 окт 2018
Бъдещата корона на Бин Салман може да се окаже от тръни

Убийството на журналиста Джамал Хашоги разсъни сериозното око на Запада за режима в Саудитска Арабия
20 окт 2018 Саудитска Арабия промени главната версия за случилото се с журналиста Джамал Хашоги в консулството в Истанбул, оповестява BBC. Според външния министър Адел ал Джубейр, който приказва за Fox News, Хашоги фактически е бил погубен, както твърдяха голям брой изявления в турски медии, които бяха свързвани с представители на управляващите в Анкара.

Рияд в началото твърдеше, че той е починал при юмручен пердах. Сега за отговорни се считат " незаконни детайли ", работили без знанието на управляващите и несвързани с най-високите равнища на апарата за сигурност. Става дума за 15-те души, пристигнали в консулството от Саудитска Арабия, измежду които, съгласно някои издания има доближени на престолонаследника Мохамед бин Салман.

Различни версии

Високопоставен чиновник от Рияд е споделил за Reuters в неделя, че проектът е бил Хашоги да бъде похитен и върнат в родината си, която напусна след закани поради рецензии към промените на ръководещите. След като оказал опозиция, бил удушен при спречкването с сътрудниците, гласи тази версия.

" Решени сме да установим всички обстоятелства. Решени сме и да накажем отговорните за това ликвидиране, " сподели Ал Джубейр. По думите му причинителите работили оттатък пълномощията си, а направеното в консулството е " голяма неточност ", задълбочена от опитите тя да бъде прикрита.

Турция не е отправяла директни обвинявания към Саудитска Арабия. Неофициално обаче представители на Турция разпространиха предходната седмица аудиозапис, съгласно който Хашокжи е бил погубен по изключително нечовечен метод. Според информация на проверяващи уликите водят към опцията тялото да е било заровено в Белградската гора край Истанбул и полицията насочи натам напъните си.

Информация от саудитски представители, представена от Reuters и " Хюриет дейли нюз " сочи, че тялото може да е било предадено на " локален сътрудник ", който да се отърве от него.

По-остри упреци от Съединени американски щати

Думите на саудитския първи посланик пристигнаха на фона на от ден на ден рецензии от европейски представители към ръководещите в Рияд. И Тръмп насочи по-остри упреци, като назова досегашните пояснения на Саудитска Арабия " машинация " и " неистини " в изявление за Washington Post. Тръмп добави, че би бил благополучен, в случай че престолонаследникът не е забъркан и добави, че не е невероятно да бъдат наложени наказания, само че прекъсването на оръжейната договорка за 110 милиарда би наранила " повече нас, в сравнение с тях. "

Германия от своя страна разгласи, че ще спре износа на оръжия за Саудитска Арабия, до момента в който продължава сегашната неустановеност за това какво се е случило с журналиста Джамал Хашоги. От началото на годината Берлин е одобрил доставки за близо 500 млн. $ и кралството е вторият по величина оръжеен пазар за Германия след Алжир.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР