Новата седмица започва с горещини, много високи температури и изобилие

...
Новата седмица започва с горещини, много високи температури и изобилие
Коментари Харесай

Новата седмица започва с опасни горещини, след това - бури и дъжд

Новата седмица стартира с горещини, доста високи температури и обилие от слънце. В края на седмицата, пък, ще има стихии и превалявания.

В неделя най-горещо беше в Сандански (38.8 градуса), Русе (37.4 градуса) и Свищов (36.9 градуса), само че на никое място не бяха регистрирани температурни върхове.

Днес времето ще е слънчево. В съвсем цялата страна се чакат рискови горещини. Синоптиците предизвестяват за " жълт код " в 23 области на страната . Предупреждението е в действие за областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, София, София-Област, Кюстендил, Перник, Кърджали, Хасково и Ямбол. След обяд в тези области температурите ще доближат и надвишават 35-37 градуса.

[block]focus[/block]

В Благоевград е разгласен "оранжев код " за евентуално рискови високи температури, надвишаващи 38 градуса.

Единствено в Смолян, Бургас, Варна и Добрич оптималните температури ще са общоприетоо летни – към 30 градуса.

Навсякъде другаде обаче се предлага на хората да не стоят дълготрайно време навън, да одобряват повече течности и по опция да не работят и правят физическа активност на открито.

За тези, които стартират новата седмица на брега на морето , времето е идеално за плаж и плуване. Температурата на морската вода е към 26 градуса, на север е с градус-два по-ниска.

Над планините също ще е слънчево в понеделник със слаб до сдържан вятър от изтокюгоизток.

 лято iStock

Още по-горещо ще стане във вторник и сряда. Тогава живакът в термометрите ще се нажежи до 40 градуса в доста региони. Възможно е и да ги трансферира.

В четвъртък и петък над Балканите от запад на изток ще премине леден атмосферен фрон т с превалявания и леко по-ниски дневни температури.

Заради жегата от предходните дни ще има условия за мощни гръмотевични стихии и градушки, а явленията ще са по-добре изразени в Западна България.

Подробна информация за времето през днешния ден и прогнозата за 10 дни напред вижте на Sinoptik.bg
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР