Новата седмица започна, а с нея и чуденето какво да

...
Новата седмица започна, а с нея и чуденето какво да
Коментари Харесай

7 лесни идеи за вечеря

Новата седмица стартира, а с нея и чуденето какво да сготвя през днешния ден, на следващия ден и по този начин до неделя. В помощ на всички, които към този момент стартират да повтарят едни и същи ястия прекомерно постоянно. А и тъй като е потвърдено, че положителното обмисляне на семейството и ключът към спокойствието, ви предлагаме 7 вкусни и лесни предписания за цялата седмица.

Ориз с печени чушки на фурна

300 г домати на кубчета (от консерва)
200 г печени червени чушки от буркан (без оцет)
200 г ориз „ Балдо “
350 мл зеленчуков бульон
100 мл бяло вино
50 г зелени маслини (без костилки)
50 г черни маслини (без костилки)
1/2 връзка магданоз
1 дребна глава лук
1 скилидка чесън
2 с. л. зехтин
сол и черен пипер на усет

В тиган с термоустойчива ръкохватка се загрява зехтинът и в него се запържват наситнените лук и чесън. Добавя се оризът и се разбърква.

Налива се виното и когато оризът всмуква течността, се наливат бульонът и доматите. Добавят се и чушките, нарязани на кубчета. Овкусява се със сол и черен пипер. Разбърква се.

Похлупва се и се пече 25 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Изважда се от фурната. Маслините и магданозът се наситняват и се разбъркват. Оризът се поръсва с маслиновата примес и се сервира.

Мариновани пилешки бутчета на фурна

6 цели пилешки бутчета
250 г кисело мляко
30 мл зехтин
3 скилидки чесън
1/2 лимон
4 стръка магданоз
сол и черен пипер на усет
за подправката:
1 ч. л. риган
1/2 ч. л. пушен червен пипер
1/2 ч. л. суха мащерка
1/2 ч. л. изсъхнал розмарин
1/2 ч. л. изсъхнал босилек
1/2 ч. л. майоран

Риганът, розмаринът, босилекът, мащерката, майоранът и пушеният пипер се смесват. Киселото мляко се разбърква със стрития на паста чесън, лимоновия сок, зехтина, сол, черен пипер и миксът от подправки.

Бутчетата се мариноват в млечната примес за една нощ. След това се подреждат в плитка тава върху пергаментова хартия и се пекат в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, до подготвеност – 45 минути. Поднасят се с раздробен магданоз и гарнитура по избор.

5 здравословни предписания с пилешко

Вкусна пилешка яхния със зеленчуци

Филе от риба с чесън и магданоз

600 г филе от тресчица
50 мл зехтин
1 връзка магданоз
4 скилидки чесън
сол и черен пипер на усет

Филето от тресчица се почиства от костите и се реже на кубчета. Чесънът и магданозът се наситняват.

Зехтинът се загрява на ниска температура и в него се запържват чесънът и магданозът, не би трябвало да трансформират цвета си.

Добавя се рибата, овкусява се със сол и черен пипер и се готви на сдържан огън към 5 минути. Дърпа се от котлона и се сервира топла.

Спанак с юфка на фурна

1 кг спанак (почистен и измит)
400 г юфка
350 г сирене
170 г кашкавал
180 г краве масло
200 мл прясно мляко
3 яйца
3 скилидки чесън
1 глава лук
2 с. л. брашно
1/2 ч. л. индийско орехче
сол и черен пипер на усет

Спанакът се нарязва на едро и се готви в 50 г масло, до момента в който омекне. Посолява се и се подправя с индийско орехче.

Лукът и чесънът се наситняват и се запържват в 30 г от маслото, до момента в който омекнат.

Разбъркват се със спанака. Прибавя се и натрошеното сирене. Юфката се сварява до полуготовност и се разбърква с 40 г масло.

Яйцата се разрушават с брашното, прясното мляко, сол и черен пипер. Тавата за печене се намазва хубаво с масло, 20 година В нея на пластове се редят юфката и спанакът със сирене.

Останалото масло се нарязва на кубчета и се поръсва от горната страна. Залива се с млечната примес и се покрива с настърган кашкавал.

Ястието се пече в загрята на 190 градуса фурна, с вентилатор, до подготвеност – към 30 минути. Охлажда се леко преди поднасяне. По предпочитание се гарнира с кисело мляко.

Ризото с пиле и спанак

Апетитен аламинут със зеленчуци за лукс

Нудли със свинско

600 г свински врат
300 г пшенични нудли
100 г гъби шийтаке (или 20–30 г сушени)
50 г корен джинджифил
4 скилидки чесън
2 дребни червени люти чушки
1 връзка свеж лук
100 мл пилешки бульон
4 с. л. олио
3–4 с. л. мрачен соев сос
1 с. л. оризов оцет
сусамово олио и черен пипер на усет

Нудлите се сваряват съгласно упътването върху опаковката, измиват се със студена вода. Чесънът и джинджифилът се обелват и се накълцват.

Чушките също се накълцват. Гъбите се почистват от пънчетата и се наситняват. Месото се реже на кубчета и запържва в 2 с. л. олио до златисто.

В различен тиган се загряват 2 с. л. олио и в него се запържват чушката, чесънът и джинджифилът. Добавят се месото и гъбите. След като се позапържат, се сипва соевият сос.

След към минута се прибавят нудлите. Налива се бульонът и се готви, до момента в който течността се изпари и останат на лой, като се бъркат. Овкусява се с оцет и сусамово олио. Сервират се с черен пипер и нарязан свеж лук.

Леща с поширани яйца

300 г черна леща (белуга)
200 г краве сирене
100 г бейби спанак
50 мл зехтин
4 яйца
3 скилидки чесън
1 глава лук
1/2 глава резене
1 с. л. доматен концентрат
1 с. л. червен винен оцет
сол и черен пипер на усет

Лещата се вари във вода до подготвеност, по-късно се отцежда. Лукът и резенето се нарязват на кубчета и се запържват в зехтина. Щом омекнат, се прибавя наситненият чесън. Запържва се за малко и се сипва доматеният концентрат.

Разбърква се, прибавя се спанакът и се пържи 1–2 минути. Сипва се сварената леща, овкусява се със сол и черен пипер и съдът се дърпа от огъня.

Яйцата се пошират в подсолена вода с оцет под точката на шупване. Жълтъкът би трябвало да остане рохък. Лещата се сервира с яйцата, натрошено сирене и по избор – с изгорял самун.

Бърза петъчна вечеря

Няколко предписания за вечеря, подобаващи за деца

Доматена яхния с миди и скариди

500 г пресни скариди
400 г черни миди (почистени)
20 г каперси
750 мл пасирани домати
50 мл мастика
50 мл зехтин
4 скилидки чесън
1 глава резене
1 глава лук
5 стръка магданоз
2 щипки пикантен пипер
сол и черен пипер на усет

Лукът и резенето се нарязват на кубчета, а чесънът се наситнява. Зеленчуците се пържат в загретия зехтин, до момента в който омекнат. Добавят се каперсите и половината от накълцания магданоз.

Налива се мастиката и се фламбира. Овкусява се с чилито, прибавят се доматите, 200 мл топла вода, сол, черен пипер и в случай че има потребност – щипка захар. Готви се на слаб огън 20 минути.

Скаридите се почистват от черупките и се поставят в горещия сос. Пускат се и мидите, и се готви под похлупак към 5 минути, до момента в който мидите се отворят.

Яхнията се сервира, поръсена с останалия магданоз.

Гледайте още от "Бон Апети " в NOVA PLAY

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР