Новата реалност на социално дистанциране и забавянето на икономическия растеж

...
Новата реалност на социално дистанциране и забавянето на икономическия растеж
Коментари Харесай

Ще удари ли COVID-19 и бизнеса с алкохол?

Новата действителност на обществено разграничаване и забавянето на икономическия напредък евентуално ще нанесат удар върху производителите на алкохол, отбелязва в своя публикация изданието The Economist. Според създателя ѝ виното и спиртните питиета разчитат в огромна степен на питейните заведения, заведенията за хранене и нощните клубове, което слага под въпрос тяхното бъдеще. Определящите фактори за това са към момента строгите ограничения против разпространяването на ковид и нежеланието на милиони хора по света да пътуват и да посещават заведения, което може да се резервира като наклонност за относително дълъг интервал от време.

Сривът на стопанската система ще повлече надолу и пивоварите, които евентуално също ще пострадат, предвижда The Economist и напомня, че сходно развиване е било факт и по време на финансовата рецесия от 2008-2009 година

По данни на изданието през 2019г. продажбите на алкохол в международен мащаб са достигнали трилион и половина $, като в първокласния сегмент са се продавали бутилки уиски за по над 100 $, а продажбите на шампанско са записали рекордни нива предходната година. Освен това през последното десетилетие производителите на алкохол са заложили на нови артикули, а потребителите са се преориентирали към по-скъпите и по-качествените марки, което е последвано от растеж в оборотите.

Големите пивоварни също са разширили производството си, като са погълнали някои от своите съперници на разрастващите се пазари и са нараснали доста нормите си на облага.

Представа за упования резултат на пандемията върху производителите на алкохол ни дава статистиката от 2007 година, когато продажбите на бири и сайдери доближават междинен годишен растеж от 7%, а две години по-късно регистрират спад от 1%. Това важи, както за колосите в промишлеността, по този начин и за дребните " крафт " производители, разяснява в публикацията си от 23 май т.г. The Economist.

Авторите на изследването напомнят, че за дребните пивоварни приходите от продажбите в заведенията остават основни, защото единствено по този метод те могат да генерират задоволително висока норма на облага, с цел да покрият разноските си. Тези производители не разполагат с задоволителен индустриален потенциал, с цел да оферират своите артикули в супермаркетите. Много от тези дребни пивовари евентуално ще бъдат добити от огромните имена в бизнеса, до момента в който други просто ще престанат да съществуват, предвиждат създателите на изследването.

Според тях другата огромна опасност за алкохолната промишленост в дълготраен проект, която изобщо не е обвързвана с COVID-19, е демографията. Оказва се, че родените в края на XX век и по-късно не са такива фенове на алкохола, като техните майки, бащи, баби и дядовци. В Съединените щати, които исторически постоянно са били най-големият пазар за алкохолни питиета, се следи трета поредна година на спад в потреблението. Все повече млади американци избират марихуаната пред алкохола. В доста щати използването ѝ към този момент е изцяло законна.

За благополучие на алкохолните производители обаче, въпреки всичко има и положителни вести. Част от оптимизма идва от това, че хората, въпреки и постепенно, се завръщат към естествения си живот. Електронната търговия също може да се окаже една от " избавителните сламки " за производителите, защото директните продажби в домовете биха могли да им предложат един нов и до този миг не толкоз добре създаден пазарен канал.

Засега обстановката след коронавирусната пандемия не е чак толкоз пагубна за алкохолната промишленост, защото продажбите на алкохол за домашна приложимост по магазините, в действителност, записаха растеж в доста страни по време на наложената карантина. Безспорно за доста хора това се оказа метод за справяне с изолацията и психическите проблеми, провокирани от пандемията, обобщава The Economist.
/tribune.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР