Новата разработка на британски учени може да се окаже безценно

...
Новата разработка на британски учени може да се окаже безценно
Коментари Харесай

Композитен материал се самоохлажда при екстремни жеги

Новата разработка на английски учени може да се окаже скъпо решение при галактически полети, в условия на мощна слънчева радиация

Голямо предизвикателство в материалознанието е да се обясни по какъв начин да се контролира температурата на материалите, направени от индивида, по метода, по който човешкото тяло прави това по отношение на температурата в околната среда

Авангарден нов материал, който е кадърен да контролира личната си температура и може да се употребява за изстудяване на галактическите капсули при навлизането им в атмосферата, е в развой на разработка в Университета в Нотингам, Англия.

„ Голямо предизвикателство в материалознанието е да се обясни по какъв начин да се контролира температурата на материалите , направени от индивида, по метода, по който човешкото тяло прави това по отношение на температурата в околната среда ”, изяснява водещият създател на създаването доктор Марк Алстън, основен помощник по екологичен дизайн във Факултета по инженерство в университета.

Разработката на неговия екип употребява мрежа от голям брой микроканалчета с дейни течности (флуиди) като способ за създаване на термо-функционален материал, основан от синтетичен полимер, написа GreenTech.bg. Материалът е заздравен посредством прецизни контроли, които могат да превключват проводящите положения, с цел да ръководят личната температура по отношение на температурата на околната среда.

„ Този инженерен метод, въодушевен от биологията, развива структурното сливане на полимерите за потребление в авангардни модерни материали. Природата употребява флуиди за контролиране и ръководство на температурата у бозайниците и растенията, с цел да всмуква слънчевата радиация при фотосинтезата. Нашето проучване употребява листообразен модел, с цел да имитира тази естествена функционалност у полимера ”, споделят разработчиците.

Подобен метод ще докара до основаване на модернизиран материал, който може да всмуква интензивната слънчева радиация , както прави това човешкото тяло, да се самоохлажда, каквато и да е средата, в която се намира. Термо-функционалният материал може да се употребява като система за контролиране на топлината при изстудяване на повърхности.

Този тип ръководство на топлинния поток може да се окаже скъпо решение при галактически полети , където високите натоварвания от слънчева радиация са способни да причинят топлинни натоварвания върху структурната целокупност на галактическите капсули.

Чрез контролиране на структурната температура на материала може даже да се създава потребна електрическа енергия , споделят учените. Топлината, уловена от материала, може да бъде отстранена от флуидната системата за рециркулация, с цел да се съхранява в бордовия контейнер на капсулата. Веднъж уловена, силата може да се преобразува в електрическа сила или да загрява вода за потребление от екипажа.

Експерименталната част на това проучване е основана на лабораторни изследвания и е създадена в съдействие с изследователския институт на държавното управление на Англия: Science and Technology Facilities Council (SRFC). Следващите стъпки плануват обезпечаване на финансиране за създаване на демонстрационна система , която да бъде показана на аерокосмическите производители, и намиране на промишлен сътрудник.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР