Новата програма за регионално развитие в периода 2021-2027 г. ще

...
Новата програма за регионално развитие в периода 2021-2027 г. ще
Коментари Харесай

Всички общини с достъп до еврофондове с новия подход за развитие на територията

Новата стратегия за районно развиване в интервала 2021-2027 година ще разполага с над 3 милиарда лева безплатни европейски средства, които ще са повече по отношение на в този момент. Това разгласи заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Деница Николова при присъединяване си в съвещание на Регионалния съвет за развиване на Южен централен регион. В родопския град се организира полемика за визията за осъществяване на политиката за районно развиване и програмирането на новата европейска оперативна стратегия за поддръжка на районите в идващия програмен интервала.

Към този запас ще се добави и националното финансиране, както и средства от останалите оперативни стратегии, като задачата е да се реализира по-голям резултат по отношение на районния метод за влияние. Така с този по-голем бюджет ще се финансират сложни, интегрирани ограничения за развиване на районите според от техния капацитет и потребности, изясни Николова.

Новата оперативна стратегия за районно развиване ще има два съществени основни целта. Първият се чака да финансира действия в десетте най-големи български града, които ще могат да извършват планове, свързани с превъзмогване на проблемите, зараждащи от прираста на популацията, и дружно с това да развият периферията си като съществени центрове на напредък. Втората предпочитана ос, която ще има по-голям финансов запас, ще бъде ориентирана към всички градски общини и обитаемоте места в тях.

Избраните планове, които ще се финансират, би трябвало да водят до икономическо развиване и напредък в районите, защото икономическият съставен елемент ще е водещ.

Чрез новият метод на вложенията към територията общините няма да се разделят към този момент на "градски " и "селски ". Всички обитаеми места ще имат достъп до запас от еврофондовете, посочи заместник-министър Николова.

Заедно с това ще се поддържа потенциалът на районните препоръки за развиване за разбор и взимане на решения, защото от тях се чака да се натоварят със задачата да селектират плановете на районно равнище. Ще се разпознават най-хубавите планове, които ще са с максимален обсег на територията и с най-голяма изгода за популацията и ще доведат до максимален стопански резултат в района.

Разработват се и нови стратегически документи за районно развиване. На равнище регион за обмисляне в тях ще се дефинират най-важните евентуални благоприятни условия за развиване. На общинско равнище вложенията ще се вършат въз основа на Общинските проекти за развиване, които би трябвало да са създадени до края на 2020 година. Деница Николова обърна внимание, че без тези проекти в градовете няма да може да се извършват планове с европейско финансиране.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР