Новата президентска система осигури на Ердоган допълнителни правомощия. © Handout

...
Новата президентска система осигури на Ердоган допълнителни правомощия. © Handout
Коментари Харесай

Турската централна банка изненадващо не повиши лихвите, лирата поевтиня

Новата президентска система обезпечи на Ердоган спомагателни пълномощия.

© Handout
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката
Европейски Съюз вкарва мита върху вноса на стомана, с цел да отбрани локалната продукция

Европейският пазар е застрашен поради американските мита, притесняват се от блокa
19 юли 2018
Инвеститори чакат внезапно закъснение в растежа на турската стопанска система

Проучване на Reuters измежду 55 икономисти предвижда много по-ниско движение от проектите на Анкара
18 юли 2018
Един президент, доста власт

Новите пълномощия на Ердоган евентуално ще засилят напрежението сред Турция и Запада
25 юни 2018
Турски банки и строителни компании започнаха едномесечна акция в опит да съживят пазара на жилища

Продажбите на жилища са намалели с 14% през март, а ипотечните заеми са се свили с 35%
17 май 2018
Fintech:

Бизнес преводите на пари в чужбина може и да са по-евтини

Алтернативните финансови компании обезпечават по-ниски такси по банкови услуги за фирмите, без да са банки
14 юли 2017 Турската лира продължи низходящото си придвижване във вторник, откакто Централната банка на страната изненадващо реши да резервира главните лихвени проценти макар двуцифрената инфлация, оповестява Financial Times. Обезценяването на турската валута за следващ път подложи под въпрос успеваемостта на икономическата политика, провеждана от избрания отново президент на страната Реджеп Тайип Ердоган и партията му.

Във вторник, след съвещание на Комисията по парична политика, от Централната банка, обратно на преобладаващите упования, обявиха, че ще оставят неизменен един от главните лихвени проценти. Лихвата по така наречен прозорец за късна ликвидност ще остане 17.75%, даже откакто годишната инфлация в страната през юни доближи 15.4% или към три пъти над целевата инфлация на банката. Прозорецът за късна ликвидност е механизмът за приемане на заеми, по който Турската централна банка като заемодател от последна инстанция дава заеми на банките, с цел да покрият краткотрайни потребности от ликвидност. Той е считан от вложителите за структуроопределящ детайл на разрастващата се турска стопанска система.

Решението

Решението на Комисията по паричната политика значително остави пазарите сюрпризирани, като изследване на Reuters демонстрира, че анализаторите са очаквали приблизително нарастване на лихвата от сред 100 и 125 базисни пункта. След оповестяването на решението, турската лира регистрира спад от 3.5% по отношение на $, достигайки 4.91 лири за един $, вследствие на което цялостната девалоризация на валутата мина 20% от началото на годината. В сряда лирата леко възвърне позиции - до 4.87 за $.

Обезценяването на националната валута, единствено по себе си е проблем, предизвестяват от Bloomberg, тъй като подхранва инфлацията в страната и оказва напън върху корпоративния бранш, който има отговорности, обезпечени в долари, за 300 милиарда С оглед на това, девалвацията на лирата затруднява обслужването на отговорностите на фирмите, като надлежно понижава привлекателността на страната в капиталов проект. В резултат на това водещите рейтингови организации понижиха прогнозите си за стопански напредък на страната.

Предпоставките

Съкрушителният резултат върху лирата вследствие на решението на Турската централна банка е отговорът на пазарите против намесата на Ердоган върху активността й. Заседанието на Комисията по парична политика беше възприемано от вложителите като тестване за самостоятелността и оперативната роля на Централната банка в границите на новата президентска система, която влезе в действие този месец и обезпечи на Ердоган изключителни пълномощия. В този подтекст, едно от първите решения на президента беше да назначи шурей си Берат Албейрак за финансов министър.

Изглежда Ердоган обаче не е съумял да завоюва доверието на пазарите, като дейностите му са възприемани като посягане върху така и така лимитираната самостоятелност на паричния регулатор. Наред с това, към общото напрежение способства и несъвместимостта сред решението на Комисията по паричната политика и първото заричане на Албейрак като финансов министър – " да не се опълчва на пазарите ", които обаче явно желаят растеж на лихвите.

" Радостни сме, когато политиците ни споделят, че ще работят с пазарите, че ще лимитират инфлацията и че ще зачитат независимостта на централната банка, само че желаеме тези думи да бъдат подкрепени с дейности ", разяснява Тилман Колб от UBS Wealth Management за Reuters.

Издържливостта на Турция и резултатите от решенията на Комисията по парична политика обаче занапред ще бъдат подложени на тестване от пазарите, а това ще предопредели и въздействието им върху икономическия напредък.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР