Новата порция санкции срещу Русия и нейните олигарси доведоха до

...
Новата порция санкции срещу Русия и нейните олигарси доведоха до
Коментари Харесай

Санкциите срещу Русия доведоха до мистериозен спад на една от най-сигурните валути

Новата порция наказания против Русия и нейните олигарси доведоха до непредвиден спад на една от най-сигурните международни валути - швейцарският франк, който се намали до най-ниското си равнище по отношение на еврото от януари 2015 година

Спадът на франка през тази седмица е неочакван и опонира на статута му на сигурна валута, която вложителите постоянно употребяват при пазарни разтърсвания. Японската йена, също постоянно употребена за леговище, се увеличи.

" Швейцарският франк сега се задвижва най-вече от финансови потоци, а съветските наказания включват швейцарски компании, в които руснаците са вложили. Повишената потребност от ликвидност от руснаците и неналичието на предпочитание за оставяне на пари в брой в Швейцария трансформира връзката на франка с рисковите настроения ", показва Мануел Оливери, валутен пълководец в Credit Agricole.

Колебанията в цената на валутите се случват на фона на заканите на Съединени американски щати за война в Сирия, комерсиална борба с Китай и глобите на Вашингтон против авторитетните съветски богаташи.

Наказателните ограничения на Съединени американски щати против Русия доведоха до срив на рублата и съветските акции. Вашингтон отряза достъпа до международните финансови пазари за няколко авторитетни милиардери, свързани с Кремъл.

Падането на франка се съчетава с внезапни придвижвания на други швейцарски пазари. Акциите на швейцарския производител на машини Sulzer спаднаха в сряда, а по-късно скочиха внезапно, достигайки до най-високото си равнище от 21-години. Това бе подбудено от изказването на компанията, че към този момент не предстои на финансови ограничавания от Съединени американски щати, защото съветският олигарх Виктор Векселберг е понижил своя дял.

На пазарите на облигации доходността на 2-годишния швейцарски държавен дълг се увеличи до най-високата си стойност за месец в четвъртък, до момента в който немските скъпи бумаги поевтиняха.

" Швейцарският франк бе заловен тъкмо в съветския въпрос за глобите. За една дребна, отворена стопанска система като Швейцария е извънредно рисковано да бъде въвлечена в геополитическa борба. Швейцария към момента извлича стойност от сигурността и неприкосновеността. Когато те са застрашени по някакъв метод, някои вложители се изнервят ", изяснява Питър Розенстрайх, началник на пазарната тактика в Swissquote Bank.

Статутът на франка като леговище губи своята прелест по отношение на йената през тази година, защото Швейцарската централна банка поддържа реториката си за " високо оценена " валута.

Някои пазарни участници, които са хеджирали опасности, залагайки на повишаване в дълготраен проект на швейцарския франк и поевтиняване на рублата, може да отслабят тези позиции. Руската валута се възвърне в четвъртък след скока в цените на петрола.

" Хората се въздържат от дълги позиции по отношение на франка ", съобщи Нийл Джоунс, началник на продажбите на хедж фондове в Mizuho Bank.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР