Новата популярна играчка - фиджет спинърът, е обект на проверка

...
Новата популярна играчка - фиджет спинърът, е обект на проверка
Коментари Харесай

Историята на новата модерна играчка фиджет спинър

Новата известна играчка - фиджет спинърът, е обект на инспекция от Държавната организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН) - дали дава отговор на условията за сигурност на играчките, заяви неотдавна организацията.

Подобни дейности се подхващат и в други страни - американската регулаторна група World Against Toys Causing Harm ( " Светът против играчи, причиняващи щета " ) подреди спинърите измежду 10-те най-опасни летни играчки.

Едно от терзанията е, че елементи от играчката могат да се отчупят късчета, които могат да бъдат погълнати от дребни деца, сподели пред " Форбс " представител на регулаторната група. Вече е имало два такива случая в Съединени американски щати, при които е била нужна интервенция, с цел да се отстранят частите. В сряда от ДАМТН оповестиха, че някои от моделите на спинъра съдържат наднормено количество олово и живак.


© Associated Press

Откъде идват тези нередности?

Джонатан Джъдж, юрист от Чикаго, изясни пред " Форбс ": " За разлика от други съвременни играчки, които производителят брандира и промотира като нов артикул, никой няма значима комерсиална марка, авторско право или патент върху фиджет спинъра. "

" Всеки може да сътвори фиджет спинър и да го продава ", сподели Джъдж. " Много от моделите са направени в чужбина и продадени през интернет тук, където има високо търсене. "

Но действителният откривател на играчката е Катерин Хетингер от Съединени американски щати, а концепцията идва от " едно извънредно лято " през 90-те, когато тя се разболява от миастения гравис - автоимунно заболяване, което предизвиква мускулна уязвимост и лесна уморяемост, споделя тя пред " Гардиън ". По това време Хетингер се е грижела за дребната си щерка.

" Не можех да ѝ подвигна играчките или да играя с нея, тъй че започнах да нахвърлям всякакви неща дружно с вестници, и тиксо, и такива неща ", споделя Хетингер. " Дори не беше първообраз, имаше някаква аналогия с нещо, тя започваше да си играе с него по разнообразни способи и аз го променях. "


© Associated Press

" Реално го изобретихме дружно - тя можеше да го върти и аз можех да го въртя и по този начин създадохме дизайна ", прибавя тя.

През януари 1997 година Хетингер отива във Вашингтон, с цел да патентова концепцията си под името Spinning Toy ( " Въртяща се играчка " ).

В продължение на 8 години Хетингер държи патента. Тя беседва с производители на играчки, само че никой не се съгласява да осъществя концепцията ѝ. Няколко години обикаля панаири във Флорида, където продава играчката, само че най-после, става известно, приходите и разноските били идентични. През 2005 година ѝ се постанова да се откаже от играчката, тъй като не може да си разреши да заплати 400 $, нужни за поддържане на авторското право, описа тя пред " Гардиън ".

" Само към 3 % от изобретателите печелят някакви пари. Виждала съм по какъв начин други изобретатели си ипотекират къщите и губят доста. Приемаш съквартиранти, получаваш помощ от семейство и другари. Трудно е ", изясни Хетингер.

И, до момента в който по света се пробват да изтеглят рисковите копия на фиджет спинъра, Хетингер провежда онлайн акция, с която да събере пари за истинския му дизайн.

" Културата, в която живеем в този момент - времената в този момент - всеки има потребност от развлечение. Хората го осъзнават - и е правилно ", сподели изобретателката пред списание " Тайм ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР