Новата платформа за организиране на търгове с държавно имущество би

Новата платформа за организиране на търгове с държавно имущество би ...

Ще постигне ли платформата за търгове на държавно имущество прозрачност.


Новата платформа за организиране на търгове с държавно имущество би трябвало да допринесе за прозрачността и ефективността на въпросните сделки. Това коментира старши експертът от фондация „Право и интернет“ адвокат Христо Нихризов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.Още по тематаПарламентът прие на второ четене промените в Закона за държавната собственостСвързани лица няма да участват в търгове за отдаване под наем на държавни имотиИмотите, които са публична държавна собственост, задължително ще се застраховат

„Всички се надяваме, че с платформата ще се подобри прозрачността и ефективността при продажбата на държавните имоти, дотолкова доколкото сме данъкоплатци и живеем в тази държава. Дали това ще се случи, ще покаже статистиката след прилагане на наредбата“, коментира той.

Според него идеята е доста позитивна, макар и малко закъсняла. Адвокатът е на мнение, че е по-важно изпълнението да бъде максимално качествено, било то с цената на няколко месечно забавяне.

„Освен Агенцията за приватизация, на платформата обяви ще могат да публикуват областните управители, търговските дружества с над 50% държавно участие и техни дъщерни дружества, информира Христо Нихризов. – Сред целите на наредбата е уеднаквяване на процедурите за разпореждане с имоти, защото до сега има няколко нормативни акта, които уреждат различните процедури.”

Защо общините остават извън новия нормативен акт, може да научите от видеото.гледано: 53   Още видеоРейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг 50 гласа

Източник: investor.bg