Новата платформа Archaeologia Bulgarica – сайт, страница в социалните мрежи

...
Новата платформа Archaeologia Bulgarica – сайт, страница в социалните мрежи
Коментари Харесай

Създателите на платформата Archaeologia Bulgarica се надяват тя да стане инструмент за превенция срещу иманярството



Новата платформа Archaeologia Bulgarica – уебсайт, страница в обществените мрежи и YouTube канал стигна до над 100 000 души с един клип, в който журналистът Ирина Вагалинска и археологът доктор. Сирма Александрова описват за откритията на Хераклея Синтика. Видеата са субтитрирани на британски български и съветски. Сред тях необикновен интерес провокира клип за „ първата интернационална валута римляните “ – сребърна монета с богинята Артемида на лицето и македонски щит на гърба. За предаването „ Преди всички “ по „ Хоризонт “ Вагалинска показа:
„ Отдавна знам, че има доста хора, които се интересуват от археология - в миналото са мечтали да станат археолози или имат деца, които мечтаят да станат археолози. В началото си мислех за някаква графа на тематика археология - желаех да имам мое движение и тематики, които са ми интересни… “.

Александрова работи в екипа на доцент Вагалински – брачен партньор на журналистката. Двете се познават от дълго време, само че едвам неотдавна решили да създадат взаимен план за разпространение на находките. Тя показа:

„ Не чакахме видеото с монетата да направи подобен необикновен пробив в интернет. Знаехме, че е забавна монета и искахме просто да я покажем. Във времето това съответства с проблемите с името на нашата южна съседка. Този клип има над 1000 споделяния и непрестанно, всеки ден нещо се приказва “.

И педи „ първата валута в света “, на която написа Македония е имало монети в интернационален продан, само че тази е в огромен мащаб, изясни Александрова. Тя увери, че с помощта на огромния опит на Вагалинска снимането на клипа е било елементарно, макар че връзката сред тях е единствено по интернет:

„ Тя може доста добре да управлява човек, има извънредно огромен опит и на мен ми е доста елементарно - би трябвало единствено да я чувам. Тя пък доста харесва нещата, които се получават “.

Вагалинска добави, че локалните хора са във екстаз от това, че могат да наблюдават в действително време какво се случва на Хераклея Синтика и се гордеят, че в техните земи е имало подобен древен град.  Най доста са визитите на уеб страницата от България, следвана от  Македония, Съединени американски щати, Китай, Германия, Гърция, Англия, Франция, Румъния. Руснаци идват с рейсове на мястото на разкопките. Руска платформа, която обезпечава доброволци, в това число за археологически е показала интерес да взе участие. Американска компания за характерен тип туризъм – на археологически разкопки – също е показала интерес.

Сирма Александрова мечтае да има по-добра опция за работа и по-добра логистика. Вагалинска пък желае платформата да се разрасне и да обгръща повече места:

„ България е богата с културно-историческото си завещание и сега ние вършим доста за това да го разпространяваме. Ако имаме по-голямо финансиране, ще можем да следим всички обекти в България и това ще бъде прелестна туристическа реклама. Освен това ще е предварителна защита против иманярството “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР