Новата парламентарна сесия започна с остър тон в пленарната зала.

...
Новата парламентарна сесия започна с остър тон в пленарната зала.
Коментари Харесай

Новият политически сезон започна с остър тон в парламента

Новата парламентарна сесия стартира с изострен звук в пленарната зала. В обръщението си към депутатите, което видяхте преди емисията, президентът Румен Радев насочи рецензии към властта. Той предизвести, че в случай че няма промени, апатията ще продължи да опразва България или улицата ще опустоши статуквото. Управляващите упрекнаха президента, че чертае разграничителни линии.

Очертава се тежък политически сезон, изпълнен със словесни престрелки преди локалните избори. Критиките на президента изместиха фокуса от обичайните политически послания за откриването на новата сесия.

Президентът изиска засилен надзор над институциите, по-голяма бистрота, подлага на критика корупцията по високите етажи на властта и безконтролното харчене на средства. Това е първото послание на президента пред депутатите от встъпването му в служба.

Управляващите незабавно контраатакуваха и показаха, че президентът съгласно тях чертае разграничителни линии.

Сред целите, които се чуха в пленарната зала от страна на разнообразни групи бяха сигурността и повишението на приходите.


Критики към властта и апели за разговор. Парламентът влезе в нормалния си темп след тържественото начало.

България продължава да губи своето най-ценно благосъстояние - хората, сподели президентът. Поиска българи с двойно поданство, живеещи зад граница да могат да се кандидатират за постове във властта. Настоя и за по-голям надзор на Народното събрание над кабинета.

Румен Радев - президент - Имаме нужда и от наредба, която да задължава министър- ръководителя да се явява най-малко един път в месеца в парламентарна зала.
Когато последователно властта се лишава от народа и се концентрира в стеснен кръг хора, те я трансформират в стопански облаги и медиен комфорт и ги влагат в още повече власт.

Президентът предизвести, че времето за смяна изтича и са нужни решения.

Румен Радев - президент- Ако това не се случи или апатията ще продължи да опразва България,или улицата ще опустоши статуквото!
ГЕРБ подсетиха, че президентът би трябвало да въплъщава единството на нацията.

 Даниела Дариткова, ръководител на ПГ на ГЕРБ: За страдание ние през днешния ден още веднъж видяхме обрисуване на разграничителни линии. Разчитам на политическия опит на госпожа Йотова, с цел да може да се намерят тези рационални решения, които да оказват помощ на този президент да остане в историята на президентската институция не като президентът, който е бил най-негативен, който е отправял най-вече закани за публичния мир, като президентът, който е девалвирал институцията несъгласие.
От ляво пък нападнаха премиера, че еднолично е сменил външнополитическия курс на страната за Шенген.

Корнелия Нинова, ръководител на ПГ на Българска социалистическа партия: Кой групов орган в страната - парламент или Министерски съвет реши,че един от дребното цели, към който сме се обединили - влизането в Шенген, към този момент не е приоритет.
И основателна ли е тематиката, която сложи президента - тук, в институциите, да се върнат решенията?

Движение за права и свободи показаха, че президентът е посочил доста от проблемите пред обществото.

Мустафа Карадайъ - ръководител на Движение за права и свободи - България се нуждае от стратегия за ускорено догонващо икономическо развиване.
Наложената наклонност на ненавист на всички към всичко прави неизбежна нова и икономическа, и политическа рецесия.

Патриотите обрисуваха измежду главните си цели сигурността и приходите.

Искрен Веселинов, съпредседател на ПГ на " Обединени патриоти ": Крайно време е да се направи една систематична проверка на постигнатото и на неизпълненото, тъй като всички отчитаме позитивните неща, растежа на приходите, за който ние от " Обединени патриоти " най-вече държахме.
Лидерът на " Воля " пък насочи апел към президента.

Веселин Марешки, ръководител на ПГ на " Воля ": Напуснете това безсмислено място - президентското, излезте и се включете в конкуренцията за София, която да бъде трамплин за тази смяна, която вие проповядвате.

 © Снимки: БГНЕС
И министър председателят реагира на казаното от президента и опозицията.
Бойко Борисов - министър-председател - Напочиваха се август месец, до момента в който ние работихме и в този момент да ги виждат би трябвало да излязат да изговорят маса нелепости. Но няма да си хабим силата да им отговаряме.
Парламентарният началник означи, че в предизборна конюнктура пристрастеностите се нажежават.

Цвета Караянчева - ръководител на Народното събрание - Надявам се обаче макар опълчването, острите разногласия и другите позиции, да запазим положителния звук.
Така осмата сесия на този парламент стартира и с апели за единение, и с нормалното опълчване.

След като през юли трима депутати от " Атака " отпред с водача на партията Волен Сидеров бяха изключени от парламентарната група на " Обединени патриоти ", през днешния ден и останалите четирима депутати оповестиха, че напущат групата и стават самостоятелни. Според НФСБ и Вътрешна македонска революционна организация това няма да промени съдружната формула и няма да попречи на стабилността на властта.
Явор Нотев-зам.-председател на Народно събрание от ПГ " Обединени патриоти ": Напускаме след поредност от дейности и решения, които станаха вероятни в групата след завръщането на господин Валери Симеонов като насмешка одобряваме предлагането на новото управление на тази група да останем като членове на групата запазвайки своите позиции.Валери Симеонов-депутат от ПГ " Обединени патриоти " естествено не е прелестно третата по величина парламентарна група да остане четвърта и то след Движение за права и свободи. Аз мисля, че ние постъпихме колегиално като изключихме от групата хората, които не идваха на работа. С останалите четирима сътрудници работехме добре, откакто такова е тяхното решение, ние го одобряваме.
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева осведоми за подадената оставка от омбудсмана Мая Манолова. Утре заместничката ѝ Диана Ковачева ще заеме поста до избирането на нов омбудсман.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР