Новата Наредба Н-18 в частта, свързана с функционирането на електронните

...
Новата Наредба Н-18 в частта, свързана с функционирането на електронните
Коментари Харесай

Демократична България е против изискванията за електронна търговия в новата наредба

Новата Наредба Н-18 в частта, обвързвана с действието на електронните магазини слага българските компании в по-неблагоприятно състояние спрямо обичайните физически магазини и с интернационалните компании, до които българските консуматори имат достъп, пишат в своя позиция Демократична България.

Изискването всеки електронен магазин да бъде записан в специфичен указател е необичайно и несъобразено с пазара. Нито една друга страна членка на Европейски Съюз не поддържа сходен указател .

Друго условие, което не кореспондира с пазарната логичност , е всяка продажба през виртуален POS (Point of sale) да се регистрира и на фискално устройство. Това на процедура значи във всеки електронен магазин да има по един чиновник, който при постъпила продажба да я вкарва ръчно в касов уред. Алтернативата е да има касов уред интегриран със сървъра , само че доста малко такива интеграции са осъществени все още и това би бил спомагателен разход за бизнеса .

Най-същественият проблем е тълкуванието от страна на Национална агенция за приходите на текст от наредбата , съгласно който всеки електронен магазин се приравнява към СУПТО (Софтуер за ръководство на продажбите в търговски обект), изясняват от Демократична България.

Това ще затрудни съществено потреблението на онлайн магазини въз основата на платформи с отворен код, каквито са доста от международно известните системи за онлайн търговия.
 Падат рестриктивните мерки за онлайн извършване на покупки в чужбина
Падат рестриктивните мерки за онлайн извършване на покупки в чужбина

От през днешния ден са в действие нови правила на Европейски Съюз

От друга страна, всички компании, които са вложили десетки хиляди за разработка на лични системи, ще би трябвало да влагат още хиляди за промени на към този момент работещ програмен продукт .

Изискването софтуерите за електронна търговия да са утвърдени от Национална агенция за приходите ще донесе спомагателни усложнения и незнайни, защото множеството са с отворен код и няма по какъв начин търговците да посочат разработчик на платформата, който да застане и подсигурява за направата си. Търговецът ще е заставен или да откри разработчик , който да се разгласи като подобен пред Национална агенция за приходите , или да направи нов магазин при разработчик, който към този момент е заявява н като подобен пред Национална агенция за приходите.

Вместо да се реализира търсеният резултат на отчетност , съвсем всички онлайн търговци ще преминат на заплащания единствено с " пощенски паричен превод " и ще отстранен опцията за следене на поръчката от страна на клиента, с цел да избегнат дефиницията СУПТО, изясняват Демократична България.
 Демократична България желае от Горанов да отсрочи наредбата за касовите апарати
Демократична България желае от Горанов да отсрочи наредбата за касовите апарати

Наредбата е в ущърб на бизнеса

Демократична България предлага картовите заплащания да не изискват фискален бон, а Национална агенция за приходите да разграничи заплащанията с карта на:

CP- Card Present (плащане през физически POS терминал, да вземем за пример в магазин или ресторант).

CNP - Card Not Present (Случаите, когато картата не участва физически сега на самото заплащане, да вземем за пример виртуален POS на електронен магазин).

Предлагаме също за CP да останат настоящите разпореждания на Наредба Н-18 - да са приравнени към заплащане в брой, да се изисква издаване на фискален бон и СУПТО.

За CNP предлагаме да се приравнят към заплащанията по банков път, а търговците да записват оператора на виртуалния си POS и Национална агенция за приходите да получи достъп до извлеченията по сметката, предоставяни от банка или лицензирани финансови институции за електронни пари.

С оглед на изброените нагоре причини, Демократична България упорства предложенията по отношение на електронната търговия да бъдат отстранени от Наредба Н-18 , защото ще слагат в неподходящо състояние българските сдружения, осъществяващи електронна търговия в съпоставяне както с обичайните търговци, по този начин и с интернационалните електронни магазини . Убедени са, че задачите на новата Наредба Н-18 могат да бъдат реализирани посредством настоящото законодателство, както се случва за обичайните търговци.
 Горанов: Наредбата за касовите апарати се отсрочва, само че не за всички
Горанов: Наредбата за касовите апарати се отсрочва, само че не за всички

До 30 септември става срокът за апаратите, които са единствено за промяна на софтуер
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР