Новата методология за разширяването на Европейския съюз стана част от

...
Новата методология за разширяването на Европейския съюз стана част от
Коментари Харесай

Евродепутатите обсъдиха новата методология за разширяването на Европейския съюз

Новата методология за разширението на Европейския съюз стана част от дебатите в първия ден от февруарската сесия на Европейския парламент.

В сряда евродепутатите ще излязат с резолюция за позицията си за новата методология, а по време на дебатите в този момент всички те се сплотиха към позицията, че без господство на закона и мощни държавни институции не може да се приказва за присъединение на страни кандидатки, съобщи БНР.

Променят системата за банкет на нови членки в Европейски Съюз

През октомври Франция, Нидерландия и Дания попариха фантазията за европейските звезди на Северна Македония и Албания, а аргументът беше, че е нужна смяна в метода, по който се водят договаряния. Три месеца по-късно Еврокомисиятапредстави новите правила - договарянията се концентрират върху 6 тематични групи или клъстъри, като времевата рамка за всяка от тях е 1 година. Първо се стартира с господство на закона и тази глава се затваря последно, а преговорните глави могат да бъдат отваряни още веднъж при потребност.

Еврокомисарят по разширението Оливер Вархели показа в пленарната зала новата методология. "Държавите кандидатки би трябвало да изпълнят обещанията си за промени, а Европейският съюз би трябвало да отговори, когато това се случи. За да повишим доверието в процеса, ще има по-силен фокус върху фундаменталните свободи ", уточни Вархели.

От всички парламентарни групи в Страсбург посланието беше в един дух – господство на закона и действителен ангажимент на Европа да върне европейската вероятност на страните от Западните Балкани. Натали Лоазо – евродепутат от Франция, от групата "Обнови Европа " съобщи: "Това не е просто празна декларация, а нещо, което ни сплотява. Имаме прекомерно доста врагове към нашия съюз и не ни трябват повече. "

Най-често споменаваната страна кандидатка беше Сърбия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР