Новата методология не трябва да спира процеса на разширяване на

...
Новата методология не трябва да спира процеса на разширяване на
Коментари Харесай

Захариева: Новата методология не трябва да спира преговорите на Македония с ЕС

Новата методология не би трябвало да стопира процеса на разширение на Европейския съюз и започването на договаряния за присъединение с Македония и Албания. Това съобщи министърът на външните работи Екатерина Захариева, написа от БГНЕС.

Захариева съобщи, че по време на днешната си среща с турския министър на външните работи е разисквана новата методология за разширението на Европейски Съюз. Тя уточни, че по този въпрос би трябвало да се изчака решението на Европейската комисия, което ще бъде оповестено на 5 февруари.
„ Преговорите и утвърждението на новата методология не би трябвало да бъдат причина за прекъсването на течащите процеси, а точно започване на договаряния с Република Северна Македония и Албания “, акцентира Захариева.

Преговорите с Македония и Албания за Европейски Съюз не бяха стартирани в края на октомври 2019 година поради настояването на френския президент Еманюел Макрон, който обвърза тези договаряния с реформирането на съюза и разработване на нова методология.

Позицията на Париж беше наказана от множеството страни-членки на Европейски Съюз, които считат, че забавянето на започването на договаряния с Македония и Албания ще обезкуражи тези страни. Това е изключително рисково в миг, когато други страни като Китай, Русия и Турция интензивно се пробват да прокарват своето въздействие в Западните Балкани.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР