Новата методика за плащане на онколекарствата в болниците, която беше

...
Новата методика за плащане на онколекарствата в болниците, която беше
Коментари Харесай

Д-р Маджаров за новата методика за плащане на онколекарствата: Това е безумие!

Новата методика за заплащане на онколекарствата в лечебните заведения, която беше призната на последното съвещание на Надзорния съвет на НЗОК, може да усили задлъжнялостта на лечебните заведения и да остави хиляди онкоболни без животоспасяващи медикаменти. За това предизвестиха в ст Българския лекарски съюз, БАТЕЛ, ARPharM и БгФарма. От Zdrave.net потърсихме ръководителя на БЛС доктор Иван Маджаров, с цел да разяснява казуса и да обясни аргументите за възникването му.

Д-р Маджаров, какъв е казусът с това, че Касата одобри методика съгласно признатия текст за възнаграждение на онколекарствата в Закона за бюджета на НЗОК?

Проблемът е, че самият текст в Закона за бюджета беше несъответствуващ. Ние имахме уверението, че ще бъде гласуван различен текст. Всички, които наблюдават работата на Народното събрание, знаят, че има импортирани две оферти за смяна за тази част, само че Народното събрание прекъсва работата си поради идните избори за близо месец, а в това време Надзорният съвет би трябвало да извърши Закона и приема Методиката, която дава отговор на обнародвания към този момент текст. Този текст е недопустим. Не знам от кого е направен, от кого е импортиран за гласоподаване, само че на практика няма по какъв начин да се заплаща на лечебно заведение по най-ниска цена фактурирана към НЗОК за предишния месец на даден артикул, които към този момент закупен от друга болница на по-висока цена. В общото отворено писмо сме обяснили за какво това е невероятно – поради метода, по който се образуват другите цени в другите лечебни заведения.

Ние не сме срещу съществуването на механизъм, който да контролира огромните разлики в заплащанията, които бяха докладвани преди години от един шеф на НЗОК, само че сигурно тази методика би трябвало да е използвана. Тя би трябвало и да е предвидима, с цел да има опция лечебните заведения да получават информация за цените, на които ще им бъдат платени медикаментите, с цел да могат те, в границите на тези цени, да договорят заплащането на доставчиците. В противоположен случай има заплаха болничното заведение да закупи медикамента от доставчика на два или три пъти по-висока цена спрямо това, което Касата ще покаже като най-ниска цена за последния месец.

Макар че тази методика ще работи малко, кой ще бъде най-потърпевш от нея?

Ако не се откри решение на въпроса и тази методика влезе в действие даже и за един месец, ще има лечебни заведения, които на практика ще спрат да лекуват онкоболни пациенти, заради угрозата, че няма да им бъдат платени лекарствените средства или ще бъдат платени на неколкократно по-ниска цена, в сравнение с са ги закупили от доставчика. И за това, което настоявам, има доказателства. В писмото сме показали образци за случаи, в които три пъти по-ниска цена от всеобщо плащаните цени на даден препарат е налична като фактура в НЗОК. Има и фактури с нулева цена. Тези аномалии се получават при открити регламентирани търговски практики: когато даден артикул е с изтичащ период на валидност, имаме и случаи на така наречен отбив. Има доста разнообразни способи, по които може да се образува цена за едно лечебно заведение, която не дава отговор на цените, налични за другите лечебни заведения.

Опасността е лечебните заведения, които извършват здравна активност онкология, да се въздържат от лекуване на пациентите си, до момента в който не се почисти това неразбирателство. Няма кой да ползва терапия, която няма да му бъде платена. В противоположен случай ще са застрашени от банкрут, въпреки и не толкоз бързо. Всички знаят какъв брой са скъпи медикаментите за лекуване на онкозаболявания и лечебните заведения ще търпят големи загуби, в случай че през днешния ден си разрешат да работят, а внезапно след месец се окаже, че ще им платят 1/2 или 1/4 от цената, на която са закупили медикаментите.

Предполагам, че НЗОК ще отвърна, че те нямат законово съображение да одобряват друга методика към този миг.

Ние до момента си мълчахме, тъй като имахме вярата, че този неблагоразумен текст ще бъде поправен. Касата нямат никаква виновност, тъй като и те са в същата конфузна обстановка като нас. Но този, който е предложил текста, който го е изработил, който го е предложил на депутатите да се гласоподава и по-късно той става факт като закон, би трябвало да направи всичко допустимо, което е в границите на закона, с цел да не влезе в действие. Това е безумство! Няма по какъв начин да се случи. Няма нито една комерсиална активност, в която е допустимо да ти кажат, че цената, по която ще купуваш от различен, ще я научиш малко преди края на предходния месец. Никой не купува медикаменти в месеца, в който ги ползва. Фактурират се авансово. Голяма част от случаите са вследствие на публични поръчки с образувани цени, записани в контракти за доставка. За да не се позволяват огромни разлики, би трябвало да има предвидимост посредством методика, която взима приблизително аритметичните цени с задоволително дълъг интервал обратно. По този метод всяко лечебно заведение ще знае на каква цена ще му бъде платено след 6 месеца, когато приложи тази терапия.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР