Новата методика за обезщетенията при катастрофи ще внесе справедливост. Това

Новата методика за обезщетенията при катастрофи ще внесе справедливост. Това ...

АБЗ: Новата методика за обезщетенията при катастрофи ще внесе справедливост.


Новата методика за обезщетенията при катастрофи ще внесе справедливост. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Константин Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ). 

Въпросният документ ще служи за определяне на размера за имуществени и неимуществени обезщетения по задължителната застраховка "Гражданска отговорност". Методиката е разработена от консултантската компания HLB България, наета от Гаранционния фонд, след като в края на миналата година бяха приети промени в Кодекса за застраховането. Тепърва обаче документът трябва да бъде одобрен от Комисията за финансов надзор (КФН), от министъра на здравеопазването и от министъра на труда и социалната политика. Очаква се това да се случи до края на годината. Дотогава ще се ползват приетите от ноември текстове в кодекса, касаещи лимитите по "Гражданска отговорност".

Изготвянето на методиката, която трябва да залегне в наредба към застрахователния кодекс, се забави с повече от 2 месеца. Още по тематаНовият модел за изчисляване може да повиши обезщетенията при катастрофиНовата методика за обезщетенията при катастрофи - повече ред или още проблеми

В момента има сериозни дисбаланси при определяне на обезщетенията, обясни Константин Велев и добави, че за едни и същи казуси границите са изключително широки. „Основаната цел е да се избегне субективизмът и дисбалансите, които се получават при обезщетенията в отделните съдилища. За различни случаи за едни и същи неимуществени вреди отсъдените обезщетения варират от 80 хил. до 150 хил. лева“, обясни Велев. Според него има голяма разлика и в съдийското решение, когато крайният платец на обезщетението е застрахователна компания. Обикновено в тези случаи сумите са в пъти по-големи, отколкото биха били, ако обезщетението го дължи работодател или физическо лице.

Според председателя на АБЗ методиката предлага справедлив механизъм на база сегашната съдебна практика и практиката на застрахователните компании. Бъдещата наредба ще да създаде и предвидимост за застрахователите, пострадалите лица и техните близки какво могат да очакват, категоричен е той.

С предлаганата методика субективизмът се избягва, както е и в други европейски държави, коментира още той. 

"Навсякъде е създаден механизъм, който да служи като отправна точка и критерий за преценката на съда по отношение на размера на обезщетенията, както и на самия застраховател", посочи Велев.

Според него е важно да се постигне обществен консенсус по отношение на идеята да има методика и тя да се използва от българския съд.

Вижте още във видеото.

гледано: 25   Още видеоРейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг 50 гласа

Източник: investor.bg