Новата машина се базира на облака Azure, стана ясно на

Новата машина се базира на облака Azure, стана ясно на ...

Microsoft разработи суперкомпютър за AI задачи.


Новата машина се базира на облака Azure, стана ясно на Build 2020

Суперкомпютърът на Microsoft, базиран на Azure, би заел пето място в рейтинга Топ 500
(снимка: Microsoft)

Суперкомпютър и редица други технологични разработки обяви Microsoft на конферецията Build 2020 – водещото събитие на компанията, което се проведе онлайн тази седмица.

В последните месеци са извършени мащабни цифрови трансформации, които в нормални условия биха отнели две години, заяви главният изпълнителен директор на Microsoft – Сатя Надела при откривана на конференцията.

Един от основните анонси на Build 2020 беше нов суперкомпютър, разработван от Microsoft на база облака Azure в сътрудничество и екслузивно за OpenAI – изследователска организация, основана от Илон Мъск и Сам Олтман.
още по темата
Машината, класирана на пето място в рейтинга Топ 500, наброява повече от 285 000 процесорни ядра (CPU) и 10 000 графични блока (GPU), а скоростта на мрежовите връзки достига 400 гигабита в секунда за всеки сървър.

Същевременно, Microsoft разкри нови функции на Azure Machine Learning, достъпни като отворен код в GitHub, които помагат на разработчиците по-добре да разберат поведението на моделите за машинно обучение, да ги контролират и да осигурят по-отговорен и етичен подход към разработката на алгоритми.

Microsoft обяви и ново облачно решение за хибридна транзакционно-аналитична обработка Azure Synapse Link, което е достъпно в рамките на Azure Cosmos DB. То позволява да се получават данни от транзакции от оперативни бази данни в режим на реално време.

Източник: technews.bg