Новата кредитна линия, одобрена от правителството в сряда във връзка

...
Новата кредитна линия, одобрена от правителството в сряда във връзка
Коментари Харесай

Новата кредитна линия за спасяване банки вероятно няма да се ползва

Новата кредитна линия, утвърдена от държавното управление в сряда по отношение на участието на България в Банковия съюз, надали в миналото ще бъде задействана. " Вероятността за това клони към нула ", заяви Министерството на финансите в отговор на въпроси на Mediapool ден след държавното решение.

Освен това заемът теоретично би бил употребен при положение на последна потребност единствено за избавяне на български банки, а не за банки в други страни членки на еврозоната, прецизира ведомството.

Очаква се през юли България да стане част от Банковия съюз на Европейски Съюз – изискване, което бе сложено на страната, с цел да бъде позволена в чакалнята за еврото – Валутно-курсовия механизъм II (ERMII).

В тази връзка в сряда държавното управление гласоподава да трансферира част от националния фонд за преструктуриране на банки към европейския, а също и да подпише кредитна линия в интерес на Единния съвет за преструктуриране. Въпросната кредитна линия ще е в действие най-късно до 31 декември 2023 година, когато се чака избавителният фонд на Банковия съюз да бъде запълнен на 100%, излиза наяве от отговорите на Министерството на финансите.

Оттам към момента не могат да кажат точния размер на вноската към европейския фонд за преструктуриране и на кредитната линия. В момента в българския фонд за преструктуриране има към 700 млн. лева, само че се чака в началото от тях да бъдат трансферирани към 200 млн. лева.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР