Новата концепция за облагане на автомобилите мина през бюджетна комисия

...
Новата концепция за облагане на автомобилите мина през бюджетна комисия
Коментари Харесай

Новата концепция за облагане на автомобилите мина през бюджетна комисия

Новата идея за облагане на колите мина през бюджетна комисия
Комисията по бюджет и финанси гласоподава на първо четене смяната в концепцията за установяване на налога върху леките и товарните коли с оптималната маса до 3,5 тона, съобщи кореспондент на БГНЕС.

В преходните и заключителни разпореждания на Закона за корпоративното подоходно облагане са планувани промени в Закона за локалните налози и такси, предвиждащи данъкът върху транспортните средства да се дефинира по формула, включваща два съставния елемент – веществен и екологичен.

„ Досега колите се таксуваха само и единствено на имуществена база, която се формираше от мощността на автомобила и годините му. Сега имаме още един съставен елемент – екологичен. Той дава визия за това какъв брой замърсява един автомобил. През този екологичен съставен елемент ще се поправя и налога, в посока неговото нарастване за замърсяващите околната среда коли и понижение за тези, които са с последна категория „ Евро 6 “, изясни ръководителят на комисията Менда Стоянова.

Имущественият съставен елемент регистрира мощността и годината на произвеждане на автомобила, а новият съставен елемент – екологичната категория, респективно замърсяването, което той предизвиква на околната среда.

Повишението на налога за замърсяващите околната среда коли обаче не може да бъде изчислено с акуратност, тъй като съответният размер на ставката ще се дефинира от съответния общински съвет.

„ Всички знаете, че това е прерогатив на локалната власт. От там би могло да се пресметна процентът на това завишение. Приблизително считаме, че това няма да надвиши 30%. Може да наподобява доста като %, само че в действителност данъкът на тези коли е извънредно невисок. Някои от тях заплащат налог от порядъка на 6-7 лв., тъй че 30% не е сума, която би могла да има значително значение. “, аргументира смяната Менда Стоянова.

Новите правила би трябвало да влязат в действие от 1 януари 2019 година.

Новите текстове засягат и налога върху парцелите и имат за цел да се оправят един съответен проблем - доста хора заявяват по 2 или 3 съществени жилища в разнообразни общини и по този начин употребяват данъчно облекчение за главно жилище, възлизащо на 50%. „ С изменението в закона ние просто даваме законово съображение на общините да таксуват тези, които до момента са се опитвали да избегнат вярното облагане на жилищата си “, акцентира ръководителят на бюджетната комисия. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР