Новата концепция на министерстовто на труда и социалната политика предвижда

...
Новата концепция на министерстовто на труда и социалната политика предвижда
Коментари Харесай

Петков: Новата концепция за хората с увреждания няма за цел да отнема права

Новата идея на министерстовто на труда и обществената политика планува оценка на трудоспособността на хората с увреждания. Тя ще е самостоятелна. Това сподели в студиото на " Денят стартира " министърът на труда и обществената политика Бисер Петков. Той бе безапелационен, че концепцията няма за цел да се лишават добити права.

А идната сряда държавното управление ще вземе решение дали ще отпусне средства за великденски надбавки за пенсионерите, добави министърът на труда и обществената политика.

Петков означи, че са планувани и 80 милиона лв. повече за хораата с увреждания в частта персонален помощник за тази година.

Бисер Петков, министър на труда и обществената политика: Важно е в новата идея да се стиковат доста добре функционалностите на другите институции, които имат за цел интеграцията на хората с увреждания. Предлагаме промени в настоящата система и да се усъвършенстват приемането на тези помощни средства за хората с увреждания.
Той изясни, че би трябвало да се дискутира коя институция да прави оценка на трудспособността, към този момент е посочен Национален осигурителен институт, само че диалогът е отворен.

Бисер Петков, министър на труда и обществената политика: Дискусията продължава и на последната среща с представителите на организациите и за хората с увреждания тъкмо това сподели, че ние имаме едно предложение. Тези разисквания би трябвало да продължат, а не да се стачкува...Заради подозрение, че с тази идея ще бъдат отнети пенсиите на работещите инвалиди. Нещо, което не е цел. Няма за цел да лишава добити права.
Той разяснява и случаите на принуждение в центорвете за деца с увреждания:

Бисер Петков, министър на труда и обществената политика: Целта е радикално да се обнови нормативната база в домовете от фамилен вид за децата с увреждания, условията, които са във връзка с стандартите за качество за полагане на грижи и да се влага доста повече в качеството на личния състав, стартира и реализацията на огромен план на ДАЗД, който преди всичко да се занимава с тези проблеми.
Важно е да се даде приоритет на обществената работа с децата, добави още той.

Вижте целия диалог във видеото.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР