Новата жилищна програма ще бъде частично финансирана от Фонда за

...
Новата жилищна програма ще бъде частично финансирана от Фонда за
Коментари Харесай

Кипър строи достъпни жилища

Новата жилищна стратегия ще бъде отчасти финансирана от Фонда за жилища за небогати. Именно в него всеки чужденец, който купи парцел в Кипър и желае локално поданство ще би трябвало да внесе 75 000 EUR. Властите възнамеряват освен да обезпечат по-достъпни жилища и къщи на локалното население, само че и да усилят дотациите за тези, които живеят чартърен. Това не е първият опит да се реши казуса на хората, които не могат да си купят жилище или пък месечната лихва им е висока. Обикновено финансово затруднените кипърци могат да си купят жилище с невисок или нулев лихвен %. Заемът се дава от специфична държавна организация. Оказва се обаче, че 60% от участниците в тази стратегия не изплащат и главницата към този момент над 1 година, което е белег, че програмата не е задоволително ефикасна. Общата задлъжнялост към страната е 170 млн. EUR.

Новата жилищна стратегия е съобразена с условията на Европейския съюз. Целта на управляващите е да построят „ налични жилища”. По критериите на Съюза, за такива се смятат обектите, чийто разноски (наем, ремонт или ипотека) не надвишават 30% от приходите на фамилията. „ Достъпно” жилище от 80 кв.м ще коства 70 000 EUR, а такова с повърхност 100 кв.м – 86 000 EUR.

Властите признават, че сегашните наемни равнища фрапантно се разграничават от тези отпреди 5 години. Най-силно повишаване се записва в Пафос – 68% и Лимасол – 57%. В Никозия рентата се е нараснала с 45%, а в Ларнака с 43%.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР