Новата инвестиция ще надгради предишния голям проект за технологично обновление

...
Новата инвестиция ще надгради предишния голям проект за технологично обновление
Коментари Харесай

КЦМ получи 65 млн. евро от ЕИБ за следващия си мегапроект

Новата инвестиция ще надгради предходния огромен план за софтуерно обновяване и уголемение на производството

© Надежда Чипева Европейската капиталова банка (ЕИБ) отпуска 65 млн. евро заем на пловдивския производител на олово и цинк КЦМ. Средствата ще разрешат на компанията да увеличи производството си с 25% и да усили доста каузи на употребяваните вторични първични материали. Заемът е обезпечен от Европейския фонд за стратегически вложения - централният дирек на проекта " Юнкер ", оповестиха от Европейска инвестиционна банка.

Средствата са част от финансирането за доста по-мащабната стратегия, която КЦМ разгласи преди няколко месеца. Тогава стана ясно, че компанията възнамерява да влага към 150 млн. евро, като част от плановете ще й разрешат да създава и други метали с изключение на олово и цинк. Новата мегаинвестиция ще надгради завършилия преди няколко години план за софтуерно обновяване и уголемение на производството на съвсем същата стойност.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Повече вторични първични материали

Финансираният от Европейска инвестиционна банка план планува модернизиране и разширение на завода за пречистване на олово и благородни метали, както и модернизиране на инсталацията за електролиза на цинк. Срокът за осъществяване е до 2023 година В резултат на инвестицията заводът освен ще усъвършенства екологичните параметри на произвеждане и работната среда, само че ще усили и потенциала си за преработване на разнообразни типове оловни и цинкови вторични първични материали. В момента към 20% от употребяваните първични материали са вторични, като задачата е делът да доближи близо 35%. Това е много над междинното равнище в Европейския съюз, където комбинатите за цинк и олово употребяват не повече от 10-15% вторични първични материали, се показва в известието на Европейска инвестиционна банка.

" С помощта на проекта " Юнкер " нашият заем ще помогне на КЦМ да употребява естествените запаси по по-добър метод и да понижи енергийния интензитет на своята продукция. Тези два фактора ще усилят конкурентоспособността на компанията ", разяснява вицепрезидентът на Европейска инвестиционна банка Лиляна Павлова.

По думите на основния изпълнителен шеф на групата " КЦМ 2000 " Румен Цонев, с поддръжката на Европейска инвестиционна банка компанията ще навлезе решително в идващия си капиталов интервал, през който ще затвърди позицията си на водеща европейска компания в региона на преработването.

Не единствено олово и цинк

Преди няколко месеца от КЦМ оповестиха, че се приготвя идната огромна капиталова стратегия - " Технологично консолидиране на КЦМ ", която ще бъде от порядъка на 150 млн. лева и ще бъде отчасти финансирана от компанията. Засега няма информация дали и друга финансова институция ще взе участие със заем. Една от задачите на програмата е по-пълно да се оползотворяват употребяваните като суровина концентрати, тъй че с изключение на двата съществени метала от тях да се извличат също мед, кобалт и антимон.

Почти 150 млн. евро бяха вложени и в почналия през 2008 година план за софтуерно обновяване и уголемение на производството. Общо 95 млн. евро от средствата бяха предоставени като заем от Европейската банка за възобновяване и развиване и Уникредит Булбанк. Последните към 25 млн. лева от цялата сума бяха вложени в завършилия предходната година план в цинковото произвеждане за филтриране на разтворите от микропримеси, което разрешава на завода да преработва концентрати с повече примеси.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР