Новата художествена галерия на Гладстон“ е почти завършена, но предстоят

...
Новата художествена галерия на Гладстон“ е почти завършена, но предстоят
Коментари Харесай

Художниците в битка за галерията на „Гладстон“

Новата художествена изложба на „ Гладстон “ е съвсем приключена, само че предстоят тежки договаряния за това кой ще я стопанисва. Тя е издигната на мястото на остарялата изложба на Дружеството на пловдивските художници. Зданието, за което са броени 3,5 млн.лв., се чака да бъде намерено в края на юли или началото на август.

В момента служащите оформят пространството към зданието и засаждат декоративна растителност. За разлика от преди, мястото е съвсем голо и липсват дървета и зеленина.

Все още обаче не е доставено и инсталирано вътрешното съоръжение. „ Няма окачващи системи за картините и постаменти за статуи. Не са налице аксесоарите, нужни за подреждането на една галерия “, съобщи пред „ Марица “ ръководителят на Дружеството на пловдивските художници Снежана Фурнаджиева.

Тя се надява тези дни от общината да им оповестят дали Дружеството ще има достойнството да направи първата галерия там. Не е обяснен и въпросът кой ще ръководи най-новото арт пространство в Европейската столица на културата. По време на полемиките, проведени от кмета Иван Тотев, се чуха пледложения със стопанисването й да се заеме Общината или фондация „ Пловдив 2019 “.

„ Надявам се, че с намесата на някои представители на изкуството и групите в ръководството в София, че ще се вземе вярното решение и галерията ще бъде наша, което не пречи в нея да се организират също концерти и поетични вечери “, добави Фурнаджиева. По думите й не може галерият да се ръководи от доста хора или от лица, които не са в течение на изложбената активност. По време на скорошната галерия на Дружеството в Берлин те са провели сериозен диалог с ръководителя на Парламентарната комисия по просвета Вежди Рашидов. „ Г-н Рашидов счита, че не е допустимо тази постройка да не принадлежи на пловдивските художници “, споделя Снежана Фурнаджиева.

По думите й има хрумвания там да се организират стопански конгреси и конференции, които са „ цялостни нелепости “. „ Не може да се изведе сдружение с 454 художници, което е най-старото и най-голямо сдружение в България да се изхвърли на улицата “, отсече тя. Според нея сходен вид би приличал на това да се изведат артистите от театъра или музикантите от операта.

Дружеството на пловдивските художници е склонно на договаряния и отстъпки за потреблението на залата. Според тях няма спънки да се организират изложения и поетични вечери. „ Картините могат да съжителстват отлично с останалите изкуства, само че не трябва да галерията се управлява от хора, които не са се занимавали с изкуство ”, означи Снежана Фурнаджиева.

Отстраняването на сдружението би означавало да се унищожи 45-годишна традиция. Не може да стартира светът отначало с всяка политическа мощ, разяснява тя. Фурнаджиева не е напълно удовлетворена и от архитектурния образ на постройката.

„ Отрязаха предната част, която беше още по-красива. Сега постройката е прекомерно изчистена и наподобява на мол. Бяхме създали доста артистични външни детайли, с цел да бъде по-уютна и за преминаващите. Поне вътрешната част е непокътната и ще се опитаме да я осъществим със смисъл и наличие “, заключи тя.

Между краткотрайно проектант Петкана Бакалова съпостави галерията с мавзолея на Георги Димитров в София. Прилича на постройките от близкото минало. Близка е по жанр до Дома на културата „ Борис Христов “, което в прочут смисъл основава естетика, само че няма актуален образ, какъвто имат множеството здания за просвета и изикуство по света ”, акцентира тя пред Радио Пловдив.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР