Новата графична визия на БНТ препраща към финалната шапка на

...
Новата графична визия на БНТ препраща към финалната шапка на
Коментари Харесай

Една година по-късно: БНТ във формат "Пълна подмяна"

Новата графична визия на Българска национална телевизия препраща към финалната шапка на Първа стратегия на малкия екран до 1992 година

© Надежда Чипева - Равнопоставеният спор и сериозните отзиви изпадат от ефира на държавната телевизия.- Сделката е транспарантна - против обслужването ръководещите ще си затварят очите за изхарчването на бюджетната дотация. Още по тематиката
Българска национална телевизия с ново графично лого

То ще бъде публично показано след една седмица, само че към това към този момент има напрежение
4 сеп 2018
Известни публицисти не престават да напущат Българска национална телевизия

Водещата на " Плюс това " Милена Цветанска също реши да се раздели с националната телевизия
3 юли 2018
Промените в Българска национална телевизия: Равнис по ползите на властта

След решението на съда по условната присъда на Константин Каменаров ще има или нов конкурс за общоприет шеф, или договорка с ръководещите
29 юни 2018 Година откакто нов мениджърски екип пое ръководството на Българска национална телевизия, държавната телевизия е с съвсем изцяло изменен образ - от новата графична визия през съдържателните промени на съществуващи рубрики до напълно новите вътрешни и външни излъчвания. Основанието тематиката да бъде обсъждана като значима е въпросът коства ли си парите на данъкоплатците. В последните три години бюджетът на държавната телевизия не е променян и е малко над 65 млн. лева годишно. Обществената телевизия получава пари, с цел да прави стратегия, а останалите вършат стратегия, с цел да завоюват пари - този афоризъм споделя в най-сбит тип каква би следвало да е кардиналната разлика сред Българска национална телевизия и малките екрани с търговски темперамент.

Идеята зад така наречен публични медии е жителите обезпечено да получават информацията, която ги засята директно или индиректно и която по една или друга причина комерсиалните медии биха могли да спестят. Това включва и по-дълбоките въпроси за обществото, за света и за нашето място в него. " Винаги приемайте, че вашата аудитория е неинформирана, само че също по този начин предполагайте, че е умна. Ако Би Би Си загуби религия в това, не заслужава да съществува " - на това учели младите телевизионни продуценти в английската корпорация, която към този момент близо век служи като пример за ролята на публичната медия.

Формално и Българска национална телевизия е задължена да създава осведомителни и публицистични излъчвания, както и журналистически следствия, които са в работа на феновете, т.е. не са под давлението на политически, корпоративни или други частни ползи. И в случай че приемем, че аудиторията й е умна, тъкмо през днешния ден мъчно би защитила основанието си да съществува. Като резултат от измененията през миналата година от настоящето управление Българска национална телевизия праволинейно се влива в сивия и дисциплиниран декор, в какъвто се е трансформирал в огромната си част медийният бранш в България. Става и все по-видимо, че смисленото наличие, равнопоставеният спор, а още повече сериозните отзиви изпадат от ефира на издържаната от данъкоплатците телевизия.

Стъпки към подмяната

И наблюдаващите, с които " Капитал " беседва, виждат в новата програмна скица на Българска национална телевизия по-малко място за съществени тематики и журналистика и по-голям акцент върху развлекателното наличие. Най-видимо е това в утринния пояс, който направи внезапен завой към начин на живот тематиката. " В момента утринният времеви пояс е сакат спрямо предходната си организация. Например " Култура.бг ", което е новото име на " Денят стартира с просвета ", е с сензитивно понижена дълготрайност и напълно отвън утринния праймтайм, в който преди успяваше да вмести най-малко първите си материали и посетители ", показва медийният анализатор доктор Калина Петкова. Според нея форматът " 100% будни " също е неясно попълнение за социална медия. " Той предлага, най-общо казано, магазинно наличие с акцент върху стилната идея за уелнес. В допълнение с многолюдния екип от водещи на утринния блок, облечени в ярки облекла и обсъждащи между тях в другарски неофициален жанр, общото усещане е за олекотяване. Можем да чакаме известно повишение на интереса, провокирано най-много от любознание, само че публичната функционалност на малкия екран се нарушава от подобен жанр промени ", разяснява медийният специалист.

Ако е опит за конкуренция с частните телевизионни канали, даже и да " открадне " публика от тях, Българска национална телевизия не би могла да осребри завоеванието си с повече доходи, тъй като законът я лимитира до общо 15 минути реклама за ден и не повече от 4 минути на час. Това, което действително се реализира обаче, е размиването на опцията да се чуят и сериозните гласове, както се случваше в предходните формати на предаванията.

За Българска национална телевизия, която не е на " свободния пазар ", рейтингът има значение дотолкоз, че да мери дали създаваното наличие доближава до значима по размер публика по съответните тематики. Тъкмо излъчвания като " Денят стартира с просвета " и " Здравето от близко " обаче нямаха еквивалент в частните ефирни малките екрани, по тази причина за тях значимият измерител са качеството и доверието, а не рейтингът. " На процедура неповторимо за ефира наличие с кардинални диспути по тематики, които засягат основите на обществото, бе свито и сменено с към този момент предлаганото по частните медии ", обръща внимание доктор Калина Петкова.

Критичния си взор върху смяната на друго неповторимо за тв ефира дискусионно предаване показа и преподавателят по политология в СУ Ружа Смилова. " И на " Референдум.bg " видяха сметката: асортимент на участниците съгласно единодушието им с позициите на държавното управление, няма разнообразни позиции, няма опълчване, няма спор. По-добре да го закрият ", написа Смилова в профила си във фейсбук след изданието за здравната промяна.

Забавления от заран до вечер

От началото на септември Българска национална телевизия е почнала да излъчва осем нови плана и актуализирани излъчвания, обясниха от малкия екран пред " Капитал ". Всички те са развлекателни. Сред новите издания прави усещане " Спортисимо " с водещ Славена Вътова ( " Мис България " за 2006 г.). То е един от плановете, спечелили състезанието за външни продукции. Негов създател е продуцентска къща " Уан бай уан ", чийто притежател и шеф е Милан Зарев. Той е обвързван и с сдружението " Нобъл хаус медиа ", в което шеф е новият началник на спортния отдел на Българска национална телевизия Витомир Саръиванов.

" Про нюз България ", притежателят на в. " 24 часа ", също има свое предаване в публичната телевизия - " TrendY ", за живота през погледа на родените след 1989 година Тенорът и режисьор в оперетния род Марио Николов е водещ на предаването за джаз и класическа музика " Вечната музика ". В края на октомври ще започва и ново просветително предаване " Клуб История.БГ ", софтуерното " Улови момента " и седмичното профилирано предаване " Туризъм.БГ ".

От септември БНТ1 излъчва и известното шоу на Греъм Нортън на Би Би Си от 2017 година, измежду чиито посетители са известни писатели, кино режисьори и политици. През уикенда е позиционирано предаването със препоръки за физическото и духовното здраве " Пътеки " с водещ Деница Гергова. От Българска национална телевизия разясниха: " Водещ претекст в целия развой на програмиране е разбирането, че за ефикасното осъществяване на своите публични функционалности малкия екран би трябвало да доближи до оптимално необятен кръг публика, като цели повишение на доверието. " А " подхванатите от управлението ограничения основават предпоставки за оптимизъм, защото аудиторията отбелязва трайна наклонност на напредък в сегмента обществено дейни фенове ".

Ако не е самоирония, какво обществено дейните фенове биха получили от новата програмна скица на Българска национална телевизия е по-скоро мистерия. Ако ги интересува по какъв начин се харчат налозите им и дали властта нарушава законите, с цел да обслужи частни ползи, надали това е мястото, от което ще се осведомят. Още през лятото генералният шеф Константин Каменаров разясни пред уеб страницата " Блиц ", че е " извънредно време да се пренапише и предефинира публичната задача на тази медия, тъй като публиката към този момент е друга от тази, която беше преди 20 и повече години ". Какво е имал поради личи в програмната скица. За появилия се в най-гледаното време развлекателен формат " Стани богат " Каменаров сподели, че е предаване, " което трансформира въздуха ". Параметрите на контракта не са обществени, само че съгласно източници на " Капитал " един брой на предаването, чийто изпълнителен продуцент е Нико Тупарев, коства на Българска национална телевизия много повече, в сравнение с при дебюта му в " Нова телевизия " преди много години, когато Тупарев го правеше като външна продукция.

Променен въздух

Обновяването на наличието беше измежду главните задължения на новия общоприет шеф Константин Каменаров. С влизането на новото управление първо започнаха да напущат основни за медията продуценти и публицисти, а след това някои бяха отстранени.

От позиция на наличието протичащото се с Българска национална телевизия, която се финансира от парите на данъкоплатците, в първата година от мандата на настоящия общоприет шеф оправда песимистичните прогнози. Подмяната на наложителни за социална медия професионални стандарти, както и на хора, градили престиж и положително име в " остарялата къща ", е на път да се увенчае с цялостен триумф.С оправданието " подвигаме рейтинга " малкия екран решително взима завоя към това да стане угодна на ръководещите. Сделката е транспарантна - медията ги обслужва, а те ще си затварят очите за метода, по който се изхарчва държавна дотация. Комбинацията от развлекателни жанрове и проправителствена агитация и без друго към този момент е много застъпена и в случай че жителите не заплащат на другите малките екрани, разумният въпрос е за какво би трябвало да заплащат на тази. И не е ли по-добре господарите на " публичния " ефир да си го приватизират публично и да се конкурират на пазара, на който влизат, само че през задния вход. Ще е по-смислено и за обществото, и за бюджета. Какво мислят студентите за програмата на Българска национална телевизия

Юлита Христова, студентка във ВУЗФ, " Икономика, предприемачество и нововъведения "
Ако бях продуцент в Българска национална телевизия, бих присъединила повече просветителни и положителни излъчвания, които да трансформират метода на мислене към по-доброто, а не към баналното. Много поддържам излъчвания като " История.бг ", само че не в този неин формат, в който се събират 4-ма професори, които спорят, а на заден декор седи тематиката на предаването, напълно друга от фокуса на поканените посетители.

Българска национална телевизия е една телевизия, която не се гледа от младежите, а действително би трябвало да таргетира тъкмо тях, тъй като въпреки всичко те са бъдещето на страната.

За да се промени малкия екран, е доста значимо кой я ръководи. Българска национална телевизия може да има доста по-голяма платформа, в случай че разшири своята активност отвън малкия екран. Например уеб сайтът им не би приковал вниманието на никого, а наличие в днешни дни не може да се гради единствено с един ефирен канал. Трябва разпространяването да обгръща вниманието на всички жители по разнообразни способи. Маркетингът е доста слаб.

Кристиян Миронов, ВУЗФ, " Бизнес логика на психиката и човешки запаси "
Усеща се смяната, само че не виждам толкоз малкия екран. Смятам, че хората последователно ще свикнат с новата визия. По Българска национална телевизия би трябвало да има излъчвания, които да обгръщат безусловно всички възрастови групи - от деца до пенсионери, а това липсва.

Младите хора са най-ощетени от новата стратегия на Българска национална телевизия. Според мен малкия екран пази държавните ползи, вместо да се концентрира върху избрани проблеми по време на емисията вести.

Според мен ще са нужни години Българска национална телевизия да се промени. Не си я пущам, както и доста хора, изключително на моята възраст. Аз нямаше да знам за нея, в случай че просто не беше държавна и национална телевизия. Неправилно употребяват ресурсите си и не са насочени да привлекат вниманието на хората.

И. Ц., ФЖМК, " Журналистика "
Първото нещо, което се учи в 1-ви курс по публицистика, е, че националната медия би трябвало да има по нещо за всяка каста в обществото - за младежите, на обществена тема, дори научнопопулярни да вземем за пример. Според мен Българска национална телевизия не извършва тези си функционалности. Самият факт, че не виждам малкия екран, приказва, че там няма нищо за мен.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР