Новата годишна програма за безплатно обучение в Русия беше представена

...
Новата годишна програма за безплатно обучение в Русия беше представена
Коментари Харесай

Русия отваря отново програмите си за безплатно образование на българи

Новата годишна стратегия за гратис образование в Русия беше показана през днешния ден на обичайна годишна осведомителна среща в Руския културно-информационен център в София. В нея взеха присъединяване шефът на РКИЦ Олга Широкова, Роберт Шестаков - секретар в съветското посолство, Константин Пеев - началник направление „ Обществена дипломация " в РКИЦ и други представители на посолството.

Над 500 съветски университети имат готовността да одобряват български студенти и аспиранти. Програмата предлага бакалавърска степен, магистратура, специализация, аспирантура, докторантура, повишение на подготовка, стаж по специалността.



Ежегодната годишна квота се дефинира от съветското държавно управление и се разделя сред повече от 160 страни. Тази година квотата за България е 225 студенти, които ще имат шанса да получат гратис обучение в Русия. Освен това университетите се грижат за битовото им устройване - обезпечава се настаняване в общежитие, здравно обслужванe, подкрепят ги в намирането на почасова работа. Студентите ще получават също и междинна стипендия от 3000 рубли. Но всеки ВУЗ взема решение самостоятелно по какъв начин да насърчава и стимулира студентите-чужденци като отпуска спомагателни суми, изясни Роберт Шестаков - консултант в посолството на Русия у нас.

Ако претендентът не приказва съветски език - това не е проблем, изясни Константин Пеев от РКИЦ. В програмата на образование е планувана една година, през която студентите ще учат първо езика. Предимство при равни условия ще имат, несъмнено, хората, които приказват добър съветски език, беше обяснено още на срещата.
Здравното обслужване по време на следването се обезпечава със застрахователна лавица, която е към 140 лева



Нужните пари за живот на месец за студент в Москва са почти 600-800 евро, като в провинцията е доста по-евтино. Учебните заведения отвън столицата по нищо не отстъпват на тези в Москва и в Санкт-Петербург, а студентът там може умерено да изкара месеца с 300-400 евро.

Срокът за подаването на документите за кандидатства е 7 април. След като бъде признат, претендентът получава образователна виза за една година, добави Пеев. По време на периода на образование визата се възобновява от година за година.

При подаването на документите претендентът може да впише от три до шест вуза, според от желанията си.
От 2017 година насам процедурата по кандидатстване е оптимално опростена, като всеки, искащ да получи гратис обучение, би трябвало да подаде документи единствено и само електронно. Всички стъпки и документи са разказани в детайла на уеб страницата https://future-in-russia.com.



Приемът се реализира по документи, като изключение вършат креативните специалности - само че даже там не се организира изпит, а единствено неофициално събеседване с представители на университета. Кандидат-студентите би трябвало да попълнят анкета в платформата, след което да дават тапия (или академична информация за последните 3 години от обучението), интернационален паспорт с най-малко 18 месеца годност и две медицински свидетелства.

Много бъдещи студенти и родители се тормозят, че дипломата от Русия няма да бъде приета в Европейски Съюз. Според Първия секратар на съветското посолство и завеждащ отдел „ Образование " в задачата - Роберт Шестаков, в този проект е в действие Лисабонската харта, която е подписана от България и Русия.
За България съветските дипломи се признават благодарение на системата на Националния център за информация и документи (НАЦИД). „ Дипломите, получени в Русия, се признават както в България, по този начин и в другите страни на Европейски Съюз ", споделя Роберт Шестаков.

" В момента в образователните заведения в Русия се образоват 4 766 000 студенти ", добави Константин Пеев от РКИЦ.
В Русия работят 896 висши образователни заведения. В 798 от тях се образоват студенти от целия свят. В образователните заведения сега преподават 43 500 професора, 109700 доцента.
В рамките на тези 4.7 милиона студенти се образоват и 221 400 задгранични студенти от над 140 страни по целия свят.

България е включена в Програмата на държавното управление на Русия за гратис образование от 2013 година. Студентите нямат никакви финансови задължения към Русия след довеждане докрай на образованието си, акцентира Константин Пеев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР